Administratorul judiciar al RADET, firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, a cerut instanței de judecată prelungirea termenelor de înregistrare, verificare și definitivare a creanțelor creditorilor Regiei aflate în insolvență, motivând că aceștia au depus un număr foarte mare de înscrisuri în susținerea pretențiilor lor, din care reies diferențe semnificative față de datele din contabilitatea RADET, fapt care necesită timp suplimentar pentru verificare. Tribunalul București a admis solicitarea lui Piperea.
"Reprezentantul convențional al administratorului judiciar afirmă că au fost formulate declarații de creanță în număr de 92, acestea fiind însoțite de un volum foarte mare de înscrisuri, iar în plus, în urma analizei acestora, rezultă diferențe semnificative de valoare în raport cu evidențele contabile ale debitorului, motiv pentru care, în vederea verificării acestor aspecte, se impune prelungirea termenelor", se arată în motivarea deciziei instanței de admitere a solicitării de prelungire.
Potrivit sursei citate, creditorii RADET cu cele mai mari pretenții nici nu au trimis încă declarațiile lor de creanță, administratorul judiciar fiind de părare că și în cazul acestora vor exista diferențe între valorile solicitate de creditori și cele trecute în contabilitatea Regiei, diferențe ce vor necesita verificări amănunțite ale documentelor.
CITEȘTE ȘI Facebook Messenger primește o cameră foto care aplică efecte în timp real"A mai argumentat administratorul judiciar, în susținerea admiterii cererii de prelungire a termenelor, că din cauza volumului foarte mare de înscrisuri ce trebuie verificate și imposibilității obiective a realizării acestei activități până la termenul din data de 08.12.2016, se impune prelungirea termenului", se mai arată în document.
Tribunalul București a admis cererea. Astfel, termenul de înregistrare a cererilor de admitere a creanțelor a fost prelungit până pe 28 decembrie, cel de verificare a acestora și de publicare a tabelului preliminar de creanțe - până pe 9 ianuarie 2017, cel de definitivare a tabelului – până pe 3 februarie, iar cel de ținere a primei ședințe a adunării generale a creditorilor – până pe 13 ianuarie.
Cel mai mare creditor al RADET este producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN). Datoria istorică a Regiei față de ELCEN se cifrează la circa 3,6 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cei mai mulți noi parlamentari sunt ingineri, economiști și avocați, dar nu lipsesc teologii, șomerii și artiștiiPe de altă parte, încă de la deschiderea procedurii de insolvență a Regiei controlate de Primăria Municipiului București (PMB), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că toate datoriile RADET vor fi analizate, în primul rând datoria istorică față de ELCEN.
"Se va decide de catre administratorul judiciar, sub supravegherea judecatorului sindic, ce parte din această datorie istorică e plătibilă, pentru ca e vorba de o sumă adăugată la datorii istorice, care au presupus penalități la penalități. Aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primăriei și nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatele acestei datorii, din ce e compusă și dacă e eligibilă", a spus Firea, citată într-un comunicat al PMB din 5 octombrie, data la care Tribunalul București a aprobat intrarea în insolvență a RADET.
RADET și Primăria se plâng de mai mult timp de faptul că normele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) obligă Regia să plătească mai întâi penalitățile la datoriile restante înregistrate față de furnizorul de energie termică ELCEN și de-abia apoi debitul principal.
CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Am discutat cu PSD să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat exclusiv firmelor străine"ANRE a emis reglementări evident în defavoarea distribuitorului de energie termică RADET București, favorizând în schimb producătorul de energie termică Electrocentrale București SA. Lovitura mortală pe care ANRE a dat-o în favoarea producatorului este Ordinul nr. 50/2009 al președintelui ANRE privind contractul-cadru de vânzare-cumpărare a energiei termice, care stipulează că plata facturilor se face mai întâi în contul penalităților și abia în al doilea rând în contul consumului curent și respectiv a datoriei principale", astfel că stingerea datoriei de bază este practic imposibilă, declara fostul primar Sorin Oprescu în vara anului trecut.
Pe de altă parte, principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. O altă problemă semnalată în mai multe rânduri de Regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de PMB la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.
De la data intrării în insolvență și până la finalul lunii trecute, RADET a avut încasări totale de 69,83 milioane lei, din care 23,52 milioane lei subvenții de la Primărie și restul de la clienți. Cele mai mari plăți au fost cele efectuate către ELCEN, care s-au ridicat la aproape 40 milioane lei.
La finalul lunii octombrie, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz au semnat o convenție care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv.