Electrocentrale București (ELCEN), cel mai important producător de energie termică și electrică din Capitală, controlat de Ministerul Economiei, ia în calcul instalarea de sisteme de stocare de energie și de capacități eoliene și solare la noua unitate de cogenerare pe care vrea să o construiască la termocentrala CET Sud, inclusiv pentru a face proiectul mai finanțabil prin fonduri UE destinate combaterii schimbărilor climatice, potrivit unui document al companiei.
ELCEN a lansat recent o licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construirea unei noi unități de cogenerare de înaltă eficiență la CET Sud.
"În vederea creșterii flexibilității noii unități și a capabilităților de furnizare de servicii de sistem, pentru asigurarea unei funcționări optime pe tot parcursul anului, dar și pentru a facilita obținerea finanțărilor necesare, a crește atractivitatea și bancabilitatea proiectului, elaboratorul va analiza tehnico-economic și va propune implementarea unor sisteme de stocare a energiei termice și electrice și/sau tehnologii complementare bazate pe energii regenerabile (energie solară, energie eoliană, pompe de căldură – recuperarea căldurii reziduale etc)", se arată în documentația de atribuire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Studiul de fezabilitate va trebui să determine, printre altele, ce putere instalată va avea noua unitate în cogenerare a ELCEN de la CET Sud.
Potrivit operatorului de transport și sistem Transelectrica, pentru menținerea siguranței în alimentarea cu energie electrică a Bucureștiului, este necesară o injecție de putere de cel puțin 200 MW.
"Estimăm că, în cazul dezvoltării consumului în zonă, de exemplu prin creșterea numărului de vehicule electrice, se poate ajunge la un necesar dublu de energie electrică. În vederea creșterii flexibilității și a eficienței grupurilor/centralelor care se doresc să fie instalate, soluțiile analizate trebuie să ia în considerare și posibilitatea de stocare a energiei (de tip electric sau termic)", notează Transelectrica într-un document de analiză din iulie privind implementarea planului de reorganizare a ELCEN, companie aflată în insolvență.
CITEȘTE ȘI Restaurantele, barurile, cinematografele, școlile din București rămân închise încă două săptămâniCele 4 termocentrale ale ELCEN însumează o putere instalată de 1.286 MW, însă puterea lor disponibilă este de numai 601 MW, în condițiile în care, de exemplu, pe perioada iernii, în București se consumă curent electric la puterea de 700 MW. "În zilele caniculare sau în zilele foarte geroase, consumul înregistrat atinge 1.500 MW", se menționează în document.
Cea mai recentă formă a planului de reorganizare a ELCEN prevede deja, într-o primă etapă, construirea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 200 Gcal/h la CET Sud, urmând ca, într-o a doua etapă, să se implementeze o a doua capacitate de acest tip, similară ca putere.
Claudiu Crețu, administratorul special al ELCEN, a declarat recent, la Profit Energy.Forum, că societatea are în vedere construirea de noi capacități de producție în București. "Trebuie să rămână în minte o întrebare, cum încălzim orașul București, cu 2-3 milioane de oameni, cu 600.000 de apartamente racordate, cu 9.000 de instituții, spitale, școli, grădinițe, care depind de acest sistem. Evident că soluția este investiții în centrale pe gaze în cogenerare de înaltă eficiență și suntem deschiși la orice investiții din surse regenerabile care pot eficientiza, care pot veni cu un aport suplimentar în anumite perioade, de exemplu în anumite perioade de vârf, sau apă caldă vara, putem încerca proiecte pilot sau proiecte de cercetare, orice propunere de soluții regenerabile. Dar pentru a asigura în București cele 1.000 de gigacalorii necesare încălzirii orașului este nevoie de investiții în centrale de de cogenerare de înaltă eficiență pe gaze", a punctat Crețu.
Potrivit propriilor sale estimări, ELCEN are nevoie de investiții totale în valoare de circa 515 milioane euro până în 2030 pentru a putea să continue să funcționeze în condițiile actualei legislații europene privind mediul.