INFOGRAFICE România - statul european care și-a majorat cel mai mult importurile directe de la Gazprom

INFOGRAFICE România - statul european care și-a majorat cel mai mult importurile directe de la Gazprom
scris 6 iul 2021

România este statul european care și-a majorat cel mai mult importurile directe de la Gazprom în prima jumătate a anului, acestea fiind de 3,64 ori peste cele din perioada similară a anului trecut, a anunțat gigantul rus. Cu toate acestea, datele Transgaz analizate de Profit.ro arată că importurile nete de gaze naturale au fost mai reduse decât cele din primele 6 luni ale anului precedent.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Explicația: Gazprom raportează doar exporturile către România efectuate prin cele două companii cu care are semnate contracte în acest sens, Gazprom Schweiz AG (și filiala sa WIEE) și Conef (și filiala sa Imex Oil), care introduc gaz în România prin fostul coridor transbalcanic (prin punctele de interconectare Isaccea și Negru Vodă). Iar anul trecut cea mai mare parte a importurilor a fost efectuată din Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, de traderul AIK Energy, intrat între timp în incapacitate de plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

Astfel, potrivit datelor Transgaz, în primele 6 luni ale acestui an, România a importat 17,381 TWh, cu 3,6 TWh sau 26,2% peste nivelul de 13,774 TWh din perioada similară a anului trecut.

Numai că, dacă, în 2020, 9,5 TWh intrau în țară prin Ungaria și doar 4,24 TWh prin coridorul transbalcanic, în 2021 situația s-a inversat. Nu mai puțin de 16,23 TWh au pătruns în sistemul național prin punctele de la Isaccea și Negru Vodă și doar 1,15 TWh prin cel de la Csanadpalota.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Iar în raport cu Ungaria, România a devenit din importator net anul trecut, exportator net. Astfel, în timp ce a importat în primele 6 luni de la maghiari doar 1,15 TWh, majoritatea în primele luni ale anului, România a exportat în schimb 4 TWh în statul vecin. Asta pentru că Gazprom a decis, ca, cel puțin până la finalizarea prelungirii TurkStream în Bulgaria și Serbia, o parte din gazul destinat Ungariei să tranziteze România, intrând prin punctul de la Negru Vodă ieșind prin Csanadpalota.

Dacă luăm în calcul și exporturile, unele reduse în prima jumătate a anului trecut (de 240 GWh către Bulgaria la finalul lunii iunie) și unele considerabile (de 4 TWh către Ungaria în acest an), rezultă că importurile nete ale României din primele 6 luni ale acestui an au fost de 13,4 TWh, mai reduse decât importurile nete din perioada ianuarie-iunie 2020, care s-au situat la 13,5 TWh.

Singura diferență este aceea că au fost efectuate pe ruta estică și nu pe cea vestică și prin intermediul direct al WIIE.

Așa se face că, precum a remarcat Profit.ro, WIIE (subsidiara a Gazprom Schwiez AG, companie controlată 100% de gigantul rus), a devenit pentru prima dată în istorie în această iarnă lider pe piața angro de gaze din România.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Totuși, cum se explică faptul că, la o producție internă aflată în declin de aproximativ 10% și la un consum relativ constant, România a importat în prima jumătate a anului o cantitate netă de gaze inferioară celei din perioada similară a anului trecut?

Diferența de gaze necesară acoperirii consumului a provenit din depozite. În prima jumătate a anului, diferența dintre cantitatea de gaze extrasă din depozite și cea injectată a fost una record, de 9,52 TWh, cu 3,66 TWh sau 62% peste precedentul record al ultimilor 10 ani, înregistrat în prima jumătate a anului 2017.

Drept urmare, în depozitele din România este în prezent înmagazinată o cantitate de doar 11,28 TWh, cu 13,5 TWh sub nivelul înregistrat pe 1 iulie 2020 și cu 3,5 TWh sub cel de pe 1 iulie 2019.

Iar aceasta este o veste bună tot pentru Gazprom, în perspectiva iernii viitoare, pentru că furnizorii autohtoni vor fi nevoiți să cumpere gaze nu numai pentru acoperirea consumului curent și a declinului de producție, ci și pentru umplerea depozitelor. În prezent, doar 34% din capacitatea totală a depozitelor din România este ocupată.

Ceea ce face ca Gazprom să poată anunța la finalul anului exporturi record către România.

Deja, majorarea cu 264% este una spectaculoasă, peste cea de 209% raportată în raport cu Turcia sau de cea de 103% raportată de gigantul rus pentru Serbia.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
exporturi
gazprom
aik
ungaria
bulgaria