INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot
scris 26 aug 2021

Producția zilnică de gaze autohtonă s-a redus în ultima săptămână cu o pătrime, ca urmare, probabil, a efectuării de lucrări de mentenanță la unele zăcăminte. Drept urmare, a doua zi după declanșarea procesului de reducere a producției, prețul gazului pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), a ajuns la un nivel record de 222,76 lei/MWh.

Astfel, dacă, pe 17 august, producția internă era de 237 GWh, aceasta a început să scadă treptat, luni 23 august ajungând la un nivel cu 60 GWh mai redus, de 177 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 18 august, gazul intrat în sistemul național de transport din perimetrele de producție a scăzut de la 237 GWh (cât a fost pe 17 august) la 202 GWh, pentru ca ulterior să coboare la 199 GWh.

ULTIMA ORĂ Serinus Energy, controlată de miliardarul Kulczyk, sistează brusc finalizarea sondei Sâncrai-1 din Satu Mare. Acțiunile cad abrupt CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Serinus Energy, controlată de miliardarul Kulczyk, sistează brusc finalizarea sondei Sâncrai-1 din Satu Mare. Acțiunile cad abrupt

Drept urmare, prețul mediu ponderat PZU al gazului livrat pe 19 august a atins maximul acestui an, 222,76 lei/MWh. Între timp, prețurile s-au mai așezat, în prezent un MWh de gaz cu livrare în ziua de 25 august tranzacționându-se pe PZU în medie cu 211,04 lei/MWh.

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

Prețul gazului pe bursa spot s-a majorat cu 25 lei/MWh sau aproape 14% în ultimele 2 săptămâni. Pe 9 august, prețul pentru ziua următoare era de 185,7 lei/MWh.

Reducerea producției interne nu a afectat numai prețurile, ci și ritmul de injectare a gazelor în depozite, care se află la un nivel extrem de redus de umplere comparativ cu ultimii ani. În prezent, în depozitele autohtone sunt depozitați 19,14 TWh (58,02% din capacitatea totală de depozitare), cifră net inferioară celei înregistrate la aceeași dată în 2020 (28,18 TWh sau 85,43% din capacitatea totală) sau 2019 (23,83 TWh sau 72,23% din capacitatea totală).

FOTO Rompetrol a deschis 10 stații noi, inclusiv sub egida Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român CITEȘTE ȘI FOTO Rompetrol a deschis 10 stații noi, inclusiv sub egida Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român

În urma reducerii producției interne din ultima săptămână, pentru păstrarea presiunii în sistemul național la un nivel relativ normal, s-a micșorat și ritmul de injectare a gazelor în depozite, de la 170 GWh/zi la 120 GWh/zi.

În plus, în această săptămână au fost zile când s-au și extras gaze din depozite, până la un nivel de 15 GWh/zi.

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

Potrivit Romgaz, proprietarul Depogaz, operatorul celor mai importante depozite din România, în semestrul I al acestui an, clienții filialei Depogaz au extras din depozite 1,42 miliarde metri cubi (cu peste jumătate de miliard peste nivelul din semestrul 1 al anului trecut, de 923,9 milioane mc), însă au injectat doar 559 milioane mc (sub nivelul de 571 milioane mc din primele 6 luni ale anului trecut), rezultând o diminuare a gazelor în depozite de 861,7 milioane mc.

În prima jumătate a anului 2021, Romgaz a produs un volum de 16,19 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 12,2% mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut.

În schimb, producția de gaze naturale a OMV Petrom din România a scăzut în primul semestru al acestui an cu 9,5%, la 12,61 milioane bep, fiind influențată “de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est ) și al sondei 4461 Totea Sud, precum și de lucrările de mentenanță, aspecte parțial contrabalansate de contribuția mai mare a producției rezultate în urmă reparațiilor capitale la sonde, dar și din sondele noi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
gaze
reducere
brm
majorare
prețuri
omv petrom
romgaz