Mutarea importurilor de gaze exclusiv prin punctul de interconectare Negru Vodă începând cu 1 aprilie a adus o schimbare surprinzătoare: dacă până la acea dată Gazprom prefera să exporte gaze în România prin subsidiara sa WIEE, începând cu prima zi a celui de-al doilea trimestru, importurile au fost prin Imex Oil Ltd.
Drept urmare, ponderea Imex Oil Ltd în total importuri a fost în aprilie de 54,58%, iar asta în condițiile în care 21% au reprezentat gaze importate în trecut și extrase din depozite. Dacă eliminăm aceste cantități și raportăm numai la importul efectiv din această lună, ponderea Imex Oil Ltd ajunge la 70%.
Cu alte cuvinte, Imex Oil Ltd a fost responsabilă pentru 1,65 TWh din cei 2,38 TWh intrați în țară prin Negru Vodă.
CITEȘTE ȘI FOTO Scurgere de petrol în Marea Neagră. De 400 de ori mai mare decât a fost raportat inițialComparativ, în luna martie, o treime din importuri erau efectuate de WIEE și doar 3,13% prin Conef Gaz. De altfel, Imex Oil nu apărea pe lista importatorilor în martie 2021.
Odată cu apariția Imex Oil Ltd ca importator important, prețul gazelor de import s-a micșorat, de la 79 lei/MWh în martie la 70,5 lei/MWh în aprilie.
CITEȘTE ȘI Cîțu explică de ce au explodat prețurile la energie: Tranziția la energia verdeTransferul intermedierii importului de gaz rusesc de la WIEE la Imex Oil Ltd reiese și din cotele de pe piața furnizorilor angro din lunile martie și aprilie.
Astfel, dacă WIEE avea în o cotă de 19,72% pe această piață, pentru ca în aprilie să dispară, Imex Oil Ltd nu apărea pe lista de furnizori angro în martie, însă în aprilie a ocupat locul al doilea, cu o pondere de 22,33%.
Cum a semnalat Profit.ro, Imex Oil Ltd a obținut de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) licență de furnizare gaze naturale în noiembrie 2020.
Pe 23 decembrie 2020, ANRE a mai emis o decizie, prin care a modificat decizia din noiembrie, “în sensul includerii în licență a sucursalei Imex Olil Limited Nicosia Sucursala București, ca și societate prin care se va desfășura activitatea de furnizarea a gazelor naturale în România”.
Imex Oil Ltd, cu sediul în Cipru, înființată în 1995, a fost mulți ani, alături de Conef din grupul rus Vimetco, ce deține Alro Slatina, și de WIEE, controlată de Gazprom din 2015, unul dintre cei trei mari intermediari de importatori de gaze rusești în România.
CITEȘTE ȘI FOTO Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold) se duce la bursa din Londra cu zăcământul aurifier din RomâniaÎn vara anului 2019, Chemgas Holding a semnat cu Imex Oil, printr-un intermediar, un contract de furnizare de gaze pe 4 luni (1 iulie-31 octombrie 2019), prin care se angaja să cumpere în perioada respectivă cantitatea totală de 190 milioane metri cubi de gaze, la prețul de 169 dolari/1.000 mc (adică 2 milioane MWh la prețul de circa 16 dolari/MWh, cam 64 lei/MWh, sub plafonul de preț angro de vânzare către furnizorii consumatorilor casnici impus atunci producătorilor locali pe piața reglementată din România, de 68 lei/MWh). La aceste cifre, valoarea totală a contractului ar fi fost de peste 32 milioane dolari, însă Chemgas a consumat efectiv numai 113,47 milioane metri cubi în perioada iulie-octombrie 2019, în valoare de circa 19,17 milioane dolari.
În decembrie 2019, Chemgas și Imex Oil au încheiat un nou contract de furnizare de gaze, tot prin intermediar, pentru cantitatea de 200 milioane mc, de livrat în perioada decembrie 2019-martie 2020.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE BNR arată spre politica de mediu a Europei pentru scumpirea energieiImex Oil lucrează demult cu Interagro. În 2009, din cauza unor neînțelegeri, cele două companii au fost implicate și într-o procedură de arbitraj la Tribunalul Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm.
Firma înregistrată în Cipru, cu acționariat necunoscut, este reprezentată de către Vitalie Lisagor, originar din Republica Moldova, care este și șeful Conef, furnizorul și traderul de gaze din grupul Vimetco al magnatului rus Vitali Machitski, care controlează Alro Slatina. În trecut, Imex Oil apărea drept afiliată a grupului Vimetco, prin intermediul Conef.
În 2019, Alro (laolaltă cu societățile afiliate) a cumpărat gaze în valoare de peste 219 milioane lei de la Conef, potrivit raportului anual pe 2019 al producătorului de aluminiu.