INFOGRAFICE Prima zi fără intrări de gaze din Ungaria, importuri record de gaze rusești din Ucraina

INFOGRAFICE Prima zi fără intrări de gaze din Ungaria, importuri record de gaze rusești din Ucraina
scris 23 feb 2022

Marți, ziua posterioară escaladării conflictului ruso-ucrainean, a fost prima zi din acest an în care România nu a intrat fizic niciun metru cub de gaz din Ungaria. Importurile din Ucraina, de fapt din Rusia cu livrare la granița ucraineană, în schimb au atins un nivel record al ultimului an, de circa 57 GWh.

Reducerea importurilor din Ungaria, de la capacitatea maximă de 77 GWh/zi în luna ianuarie, s-a realizat treptat, coborând la 40 GWh/zi la mijlocul lunii februarie, pentru a ajunge la 8,5 GWh pe 21 februarie și 0 GWh pe 22 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Importurile din Rusia cu livrare în punctul de interconectare româno-ucrainean de la Isaccea-Orlovka au atins în ultimele 2 zile, luni și marți, nivelul maxim al acestui an, de aproximativ 57 GWh/zi, comparativ cu o medie de 41-42 GWh/zi înregistrată de la nivelul acestui an.

Conform unor surse din piață, majorarea intrărilor din Ucraina are legătură cu reducerea fluxurilor fizice din Ungaria. Astfel, unul dintre intermediarii Gazprom introduce gaz prin Isaccea pentru a-l "reexporta" în Ungaria. Gazul este reexportat doar virtual, volumul de importuri din Ungaria fiind marți similar cu cel pe care Gazprom l-ar fi trimis spre maghiari în ziua de marți. De unde, fluxul de gaze de 0 GWh prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

Potrivit datelor Transgaz, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (pe granița cu Ungaria) era nominalizată pentru marți o capacitate de import de 51,5 GWh, iar prin Isaccea, una de 13,8 GWh. Fluxurile fizice au fost însă total opuse nominalizărilor, s-a importat masiv prin Ucraina și deloc prin Ungaria.

Probabil că decizia Rusiei de a recunoaște independența celor două republici separatiste pro-ruse a determinat o reacție de prudență din partea autorităților și traderilor maghiari.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

De altfel, apariția naționalismului gazier ar putea fi principalul risc al actualei situații geopolitice. Fiecare stat ar putea să țină cu dinții de gazul pe care-l are depozitat, dar și de contractele pe furnizare semnate cu producători din alte state, cu excepția Rusiei.

În prezent, Ungaria are înmagazinați 17,25 TWh (25% din capacitatea totală), iar România 9,6 TWh (29,3% din capacitatea totală).

Ucraina, unul dintre cei doi principali actori ai tensionării situației geopolitice, are depozitați 58,9 TWh (18,24% din capacitatea totală).

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
ungaria
ucraina
rusia