INFOGRAFICE Prețuri record în România la electricitate, cu un consum situat la maximuri istorice de vară

INFOGRAFICE Prețuri record în România la electricitate, cu un consum situat la maximuri istorice de vară
scris 29 iul 2021

Avaria înregistrată la reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, apărută într-un moment în care România înregistra consumuri record la nivel de vară ca urmare a caniculei, a făcut ca prețurile spot pentru energia pentru ziua următoare, vineri, să bată toate recordurile istorice.

Astfel, a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21. Precedentul record era de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, pentru energia tranzacționată pe 11 iulie și livrată în același interval orar în data de 12 iulie. Și atunci fusese înregistrată o avarie, la același reactor al centralei nucleare, motiv pentru care a fost amânată repornirea acesteia, după ce fusese inițial în revizie programată. Motivul invocat la acea dată pentru întârziere: "disfuncționalități pe partea clasică a unității".

Urmărește-ne și pe Google News

Tot un record absolut este și prețul mediu înregistrat pentru energia furnizată în întreaga zi de vineri, de 645,03 lei/MWh sau 131,11 euro, în creștere cu 16,85% față de cel înregistrat cu o zi înainte, relevă date analizate de Profit.ro.

VIDEO Termocentrala Mintia, închisă. Lider de sindicat: Este un asasinat energetic. Județul Hunedoara se va îmbogăți cu 1.500 de șomeri CITEȘTE ȘI VIDEO Termocentrala Mintia, închisă. Lider de sindicat: Este un asasinat energetic. Județul Hunedoara se va îmbogăți cu 1.500 de șomeri

Prețuri record s-au înregistrat și pe cealaltă piață spot, cea Intraday, unde, pentru energia furnizată joi în intervalul orar 17-18 s-au achitat și prețuri de 905,18 lei/MWh.

Cu toate acestea, prețul PZU din România nu este cel mai mare din Europa, el situându-se cu 5,8 euro/MWh sub cel din Grecia, și fiind egal cu cel din Ungaria, țară cu care România este interconectată.

Prețurile și volumele PZU de electricitate tranzacționate pentru ziua de vineri pe OPCOM

Prețurile și volumele PZU de electricitate tranzacționate pentru ziua de vineri pe OPCOM

Joi, chiar dacă n-a fost înregistrat recordul de consum instantaneu de 8.865 MW, realizat miercuri, în intervalul 13-14, acesta a fost unul apropiat, de 8.768 MW.

INFOGRAFIC În Europa, rușii fac plinul de benzină cel mai ieftin. Cât poate cumpăra un român mediu CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC În Europa, rușii fac plinul de benzină cel mai ieftin. Cât poate cumpăra un român mediu

Numai că, în timp ce producția de miercuri era de peste 7.500 MW, ca urmare a indisponibilității unității 2 de la Cernavodă (care producea aproximativ 650 MW), joi producția din acel interval orar era doar de 7.200 MW.

Față de ziua de miercuri, în intervalul cu consum maxim, produceau mai mult centralele pe cărbune (+150 MW) și cele hidro (+350 MW).

Restul deficitului creat de intrarea în avarie a unității 2 de la Cernavodă a fost acoperit din import.

Astfel, în intervalul orar 13-14, joi România a importat peste o medie de 1.500 MW, față de 1.250 MW în ziua premergătoare.

Unitatea 2 a centralei s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național (SEN) în seara zilei de 28 iulie 2021, în apropierea orei 23, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcțiile de securitate nucleară ale unității.

Potrivit Transelectrica, unitatea 2 de la Cernavodă ar urma să fie reconectată la sistemul național sâmbătă, la ora 12.

viewscnt
Afla mai multe despre
avarie
cernavodă
record
prețuri
spot