Grupul de distribuție, furnizare și producție de energie listat la Bursă Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, a semnat achiziția a trei proiecte de unități de producție de energie regenerabilă de la Monsson Group, controlat de omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie regenerabilă din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor".
Electrica SA a semnat cu Monsson contracte de vânzare-cumpărare de părți sociale în trei companii de proiect care dezvoltă un portofoliu totalizând 207 MW de energie regenerabilă, compus din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare și un parc eolian în zona Dobrogea.
Astfel, Electrica SA a semnat cu Muntmark și partenerul acestuia, Cătălin Mrejeru, următoarele contracte:
- Un contract privind achizitia a 100% din partile sociale detinute de vanzatori in Crucea Power Park SRL, pentru un pret total estimat de 8.470.000 euro. Pretul final se va determina prin ajustarea pretului total estimat in functie de capacitatea de productie, respectiv de stocare autorizata, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual. Crucea Power Park SRL dezvolta proiectul eolian „Crucea Est”, cu o capacitate instalata proiectata de 121 MW și o capacitate de stocare a energiei electrice proiectata de 60 MWh (15 MW x 4h), situat in extravilanul comunei Crucea, jud. Constanta.
- Un contract privind achizitia a 100% din partile sociale detinute de vanzatori in Sunwind Energy SRL, pentru un pret total estimat de 1.485.000 euro. Pretul final se va determina prin ajustarea pretului total estimat in functie de capacitatea de productie autorizata, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual. Sunwind Energy SRL dezvolta proiectul fotovoltaic „Satu Mare 2” cu o capacitate instalata proiectata de 27 MW, situat in vecinatatea orașului Satu Mare.
- Un contract privind achizitia a 100% din partile sociale detinute de vanzatori in New Trend Energy SRL pentru un pret total estimat de 3.245.000 euro. Pretul final se va determina prin ajustarea pretului total estimat in functie de capacitatea de productie autorizata, pe baza unei formule de calcul stabilite contractual. New Trend Energy SRL dezvolta proiectul fotovoltaic „Satu Mare 3”, cu o capacitate proiectata de 59 MW, situat in vecinatatea orașului Satu Mare.
Contractele prevad achizitionarea de catre Electrica a partilor sociale in cele trei companii si plata pretului aferent in patru etape, structurate in functie de stadiul de dezvoltare a proiectului si de indeplinire a unor conditii suspensive.
CITEȘTE ȘI Arafat încurajează oamenii să reclame dacă nevaccinații sunt lăsați să intre peste tot"Achiziția celor 3 proiecte vine să reconfirme angajamentul grupului Electrica în direcția dezvoltării sectorului de producție de energie electrică din resurse regenerabile, reprezentând, în același timp, un pas important în direcția implementării strategiei generale de creștere a grupului", a declarat directorul general al Electrica SA, Corina Popescu.
CITEȘTE ȘI FOTO Avionul lui Nicolae Ceaușescu, cumpărat de un american și donat imediat statuluiAnterior, Muntmark a convenit cu Enel Green Power (EGPR), divizia locală de producție de energie regenerabilă a grupului italian Enel, preluarea de către italieni a 6 producători de electricitate verde cu proiecte de unități de generare aflate în diverse stadii de pregătire.
Electrica SA vrea să-și înființeze o filială de producție de electricitate, cu capital de pornire de 125.000 lei.
CITEȘTE ȘI Cîțu e de acord cu ”transparentizarea” bacșișului, dar nu și cu ”impozitarea”"Electrica și-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile (eolian și fotovoltaic) cu o capacitate cumulată de 400 MW, în paralel cu capacități de stocare de energie electrică cu o capacitate instalată de până la 100 MW. Având în vedere interesul crescut pentru proiecte de capacități de generare de energie regenerabilă (noi sau existente) din ultima vreme, generat de modificarea cadrului legislativ care permite acum încheierea de contracte negociate direct pe termen lung, deschizând astfel drumul către o finanțare mai facilă a proiectelor, sumele oferite ating sau depășesc pragurile maxime istorice pentru MW-ul instalat, indiferent de tehnologia utilizată. Astfel, este vital ca Electrica să își asigure o agilitate crescută, comparabilă cu concurența, agilitate care să permită valorificarea optimă a oportunităților pe care compania a reușit să le atragă", se arată într-un document al Electrica SA.
În vara anului trecut, Electrica SA a cumpărat un parc fotovoltaic din Giurgiu de la un grup de investitori israelieni. Compania a plătit în total circa 5,45 milioane euro, din care 1,637 milioane euro părțile sociale ale firmei deținătoare și operatoare a parcului și 3,817 milioane euro decontarea împrumuturilor acordate firmei de către foștii asociați.