Restricțiile legate de pandemie au redus în 2020 consumul de petrol și produse petroliere din Uniunea Europeană la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, potrivit datelor publicate vineri de serviciul european de statistică Eurostat, transmite Reuters.
Consumul final de petrol și produse petroliere din regiune a consemnat cea mai mare scădere înregistrată vreodată, de circa 10%, la 310 megatone de echivalent de petrol, într-un singur an, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În martie 2020, guvernele UE au început să limiteze mișcările oamenilor pentru a reduce răspândirea Covid-19, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a consumului de combustibili de transport, cum ar fi motorina și benzina.
Utilizarea combustibilului pentru avioane de tip kerosen în aviație, care în 2019 a atins un maxim absolut de 48,2 megatone de echivalent de petrol, a scăzut cu peste 56% în 2020, deoarece restricțiile de călătorie au forțat companiile aeriene să anuleze zborurile.
Luxemburg a înregistrat cea mai mare scădere a consumului de petrol și produse petroliere în consumul de energie și non-energie, în scădere cu 21% față de 2019.
Pe măsură ce statele membre apelează din ce în ce mai mult la energie eoliană, solară și alte surse de energie curată în eforturile lor de a îndeplini ambiția de emisii nete zero a blocului până în 2050, UE a folosit surse regenerabile pentru 22% din consumul său de energie în 2020.
Întârzierea de doi ani în ceea ce privește datele este determinată de faptul că Eurostat prelucrează date comparabile colectate de autoritățile statistice folosind o metodologie armonizată.