Grupul maghiar MOL, cel de-al treilea distribuitor de carburanți de pe piața autohtonă, cu o cotă de 17%, a înregistrat în primul trimestru al acestui an un volum record de vânzări de carburanți în benzinăriile din România pentru această perioadă, egalând performață din urmă cu un an, în pofida reducerii numărului de stații de la 250 la 237, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Ca și în primul trimestru al anului trecut, în pofida scăderii cu 5% a numărului de stații pe care le operează în România, MOL a vândut pe piața autohtonă 39 mii tone de benzină și 134 mii tone de motorină, volumul total de carburanți comercializat fiind unul record pentru acest trimestru al anului, de 173 mii tone.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În prezent, MOL vinde benzina standard în stațiile din București cu un preț cuprins între 7,35 și 7,40 lei/l, iar motorina la unul situat între 7,3 și 7,34 lei/l.
Raportat la cel mai bun prim-trimestru din istorie precedent, cel din 2021, vânzările de benzină ale grupului maghiar au crescut cu o mie tone, iar cele de motorină, cu 2 mii tone.
Comparativ cu vânzările din trimestrul al patrulea al anului trecut, cele din perioada ianuarie-martie au scăzut cu 5 mii tone la benzină și 11 mii tone la motorină, însă această scădere reflectă evoluția sezonieră a cererii.
CITEȘTE ȘI Cotațiile la cacao scad. Calcul - Ce va fi dacă producătorii vând batoane de ciocolată mai mici sau care conțin mai puțină ciocolatăSezonier, primul trimestru al fiecărui an este cel cu cele mai scăzute vânzări.
Și liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a raportat o creștere a volumelor vândute pe piața de retail cu 7% (de la 660 mii tone în primele trei luni ale anului trecut la 700 mii tone în aceeași perioadă a anului curent) ”pe fondul unei cereri puternice a pieței”. Vânzările de retail ale OMV Petrom includ și vânzările din benzinăriile deținute de companie în Bulgaria, Serbia și Moldova.
Anul trecut, marile companii distribuitoare de carburanți au profitat de majorarea cererii de anul trecut, crescându-și vânzările în stațiile autohtone. Cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată în benzinăriile Rompetrol, aparținând grupului kazah KMG, iar cea mai redusă, în cele operate de liderul pieței OMV Petrom.
CITEȘTE ȘI VIDEO Green Deal-ul îi înfurie pe fermierii polonezi. Mii de oameni au protestat la Varșovia față de „Otrava Verde”Chiar dacă și-a redus numărul de benzinării cu 6,6% în 2023, grupul maghiar MOL a avut anul trecut, în România, un volum de vânzări de carburanți apropiat de cel record din 2021, revenindu-și după ce înregistrase cele mai reduse vânzări din ultimii ani în România, cu excepția celui pandemic, în care cererea a fost distrusă de carantinarea populației și a economiilor, relevă date analizate de Profit.ro. În cazul benzinei, compania a raportat chiar un nou record al volumelor vândute în benzinăriile din România.
Volumul total de motorină vândut în România de MOL a fost în 2023 de 586 mii tone, cu numai 6 mii tone sub recordul de 596 mii tone din 2021. Vânzările de benzină s-au situat însă la nivel record, de 179 mii tone, cu 2 mii tone peste precedentul record, de 177 mii tone din 2021.
CITEȘTE ȘI LEGE Iohannis a promulgat legea lui Ciolacu și Ciucă care dezincriminează evaziunea sub un milion de euroGrupul Mol a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit înainte de impozitare de 382 milioane de dolari, în scădere cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Grupul MOL este o companie internațională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie și retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări, o forță de lucru dinamică formată din 25.000 de angajați în întreaga lume și peste 100 de ani de experiență în industrie.
Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.400 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est.