Gazprom și-a majorat de 4 ori (sau cu 318,3%) exporturile în România în primele 7 luni ale acestui an comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare creștere anuală a exporturilor înregistrată de gigantul rus către o țară europeană.
Pe poziția a doua se situează exporturile către Turcia, cu o majorare de 203,9%, iar pe cea de-a treia poziție sunt exporturile către Serbia, cu o majorare de 118,1%. Bulgaria, care a importat în perioada ianuarie-iulie 2021 o cantitate cu 47% mai ridicată, ocupă cea de-a patra poziție.
În total, Gazprom a raportat o majorare a exporturilor către Europa de 23.2%, la 115,3 miliarde metri cubi, un nivel apropiat de cel din primele 7 luni ale lui 2018, de 117,1 miliarde mc, cel mai ridicat din istorie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și mai important, exporturile de gaze rusești către Europa au fost realizate la prețuri record.
Prețurile pe hub-urile europene au atins un nivel de 50 de euro/MWh pentru prima dată în istorie.
În România, ultimele tranzacții efectuate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), plasează prețul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România.
“În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, preț stabilit ca urmare a ponderii mare a gazelor din import, și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile produselor petroliere care atunci, ca și acum au atins valori foarte mari”, susține Dumitru Chisăliță, directorul Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Potrivit opiniei unui trader, citat de S&P Global Platts, tendința de majorare a prețurilor va continua cel puțin până în iarnă.
Acesta susține că situația de pe piața europeană a gazelor s-a modificat, dintr-un oligopol aceasta transformându-se într-un monopol.
“Pare că totul e în mâinile Rusiei în acest moment și nimeni nu poate schimba acest lucru”, afirmă trader-ul citat de S&P Global Platts.