Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie

Cota obligatorie de energie din surse regenerabile va fi în 2017 de 8,3% din consumul brut de energie
scris 5 dec 2016

Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, va fi anul viitor în procent de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat luni în dezbatere de Ministerul Energiei. Proiectul de act normativ va fi supus avizului Consiliului Concurenței și al Consiliului Legislativ.

Nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie pentru anul 2017 a fost stabilit în baza comunicării ANRE, precizează proiectul de act normative.

Urmărește-ne și pe Google News

“Cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017, calculată și comunicată oficial de ANRE, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică aferent anului 2017, cu amendamentul că nivelul cantității de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise și a celor în curs de emitere nu a fost luat în calcul”, se arată în nota de fundamentare a documentului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, în calculele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu s-a ținut seama de nivelul cantității de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise pe parcursul anului 2015 și a celor în curs de emitere în perioada 2016-2017, scrie News.ro.

“În cazul în care se iau în considerare cantitățile de energie electrică exceptate de la obligația de achiziție a certificatelor verzi, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va crește pentru consumatorii finali neexceptați cu valori cuprinse între 42 lei/MWh și 43 lei/MWh, valori corespunzătoare unor consumuri exceptate între 8.000 și 9.000 GWh”, se menționează în proiect.

Insolvența ELCEN se complică: ANAF și Distrigaz contestă ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz CITEȘTE ȘI Insolvența ELCEN se complică: ANAF și Distrigaz contestă ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz

ANRE a informat Guvernul, încă din 30 iunie 2015, cu privire la cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, la nivelul de 12,15%.

Noua cotă a fost calculată și ținând cont de calendarul punerilor în funcțiune de noi capacități de energie electrică din surse regenerabile de energie.

O altă ipoteză de care s-a ținut cont este impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică, care se menține constant la nivelul celui considerat pentru anul 2016, respectiv de 35 lei/MWh, “având în vedere că ponderea energiei din surse regenerabile din cel mai recent an raportat (2014) are cel puțin valoarea stabilită în traiectoria orinetativă pentru anul 2014”.

Capacitatea electrică estimată instalată în unități de producție din surse regenerabile de energie în perioada iunie - decembrie a anului 2016 este de circa 574 MW.

Conform prevederilor Legii nr. 220/2008, accesul în schema de sprijin se încheie la 31 decembrie 2016, de aceea pentru anul 2017 nu sunt luate în calcul noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile, astfel se estimează că schema va sprijini o capacitate instalată la sfârșitul anului 2016 de circa 5.292 MW.

România a atins deja în anul 2014 ținta obligatorie națională privind ponderea energiei regenerabile în consumul intern de energie stabilită de Directiva 2009/28/CE pentru anul 2020, respectiv 24%.

În 2014, ponderea energiei regenerabile in consumul intern brut al Romaniei era de 24,86%.

“Prin prevederile normative propuse se asigură toate condițiile pentru menținerea nivelului țintei la care România s-a angajat”, mai arată documentul.

Autorii proiectului subliniază totodată că acordarea certificatelor verzi producătorilor de energie din surse regenerabile “trebuie să se realizeze cu respectarea conditiilor impuse prin actele de reglementare din domeniul protectiei mediului și gospodăririi apelor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila
ministerul energiei