INEDIT Foame de energie: CET-ul Politehnicii București a vândut curent pe un an vecinilor de la mall-ul AFI Cotroceni. A tranzacționat cot la cot cu reactoarele Cernavodă de 1.400 MW

INEDIT Foame de energie: CET-ul Politehnicii București a vândut curent pe un an vecinilor de la mall-ul AFI Cotroceni. A tranzacționat cot la cot cu reactoarele Cernavodă de 1.400 MW

CET Laborator UPB. Sursă foto: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București

scris 6 aug 2024

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, care deține și operează CET Laborator UPB, centrală în cogenerare pe gaze naturale cu putere electrică instalată de 1,67 MW, a vândut energie electrică angro pe un an către Cotroceni Park SA, operatorul celui mai mare mall din România, AFI Cotroceni din Capitală, situat în apropierea Politehnicii, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Politehnica a scos la vânzare o cantitate de energie de peste 7.000 MW, la putere constantă pe interval de decontare de 0,8 MW, cu livrare în perioada 1 septembrie 2024 – 31 august 2025.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul de pornire a fost de 520 lei/MWh, iar oferta a atras jucători mari din piață, precum furnizorul PPC Energie din grupul omonim care a preluat Enel România (preț oferit de 522,57 lei/MWh), Monsson Trading al ″regelui eolienelor″ Emanuel Muntmark (521 lei/MWh) și GES Furnizare al celor de la Simtel Team (aproape 525 lei/MWh).

FOTO One United lansează construcția celui mai mare centru de cercetare și dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul Europei CITEȘTE ȘI FOTO One United lansează construcția celui mai mare centru de cercetare și dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul Europei

Contractul a fost semnat însă cu Cotroceni Park, care a oferit 530 lei/MWh, cotația de închidere a licitației fiind de 527,50 lei/MWh. Operatorul mall-ului a cumpărat întreaga cantitate scoasă la licitație, de 7.008 MWh.

În aceeași ședință de tranzacționare, compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de 1.400 MW de la Cernavodă, a vândut peste 232.000 MWh, la puteri de 10 și 5 MW, cu livrare în perioada 12.08-2024 – 30.06.2025 și la prețuri între 554 și peste 558 lei/MWh.

SUA au extins o investigație referitoare la defecte ale SUV-urilor Dodge ale Stellantis la aproape 1 milion de vehicule CITEȘTE ȘI SUA au extins o investigație referitoare la defecte ale SUV-urilor Dodge ale Stellantis la aproape 1 milion de vehicule

Adjudecatari au fost furnizorii Nova Power&Gas și Getica 95 Com, precum și operatorul de distribuție Delgaz Grid din grupul E.ON. Au mai făcut oferte de cumpărare Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de energie din România, OMV Petrom, PPC Energie, Electrica Furnizare, Distribuție Energie Oltenia și Monsson Trading.

Centrala în cogenerare a Politehnicii București are 2 motogeneratoare pe gaze naturale de tip JMS, cu putere electrică însumată de 1,67 MW și termică de 1,028 MW, precum și trei cazane de apă fierbinte, cu putere termică totală de 19,5 MW.

Aeroportul din Catania limitează zborurile de sosire din cauza scurgerilor de lavă ale vulcanului Etna CITEȘTE ȘI Aeroportul din Catania limitează zborurile de sosire din cauza scurgerilor de lavă ale vulcanului Etna

Unitatea asigură parțial necesarul de energie electrică al noului local al Universității Politehnice, restul fiind livrat în rețea. Energia termică produsă este distribuită în punctele termice din incinta campusului universitar, dar și în sistemul centralizat de încălzire al Capitalei operat de Termoenergetica, pe perioada verii. CET Laborator UPB, care beneficiază de bonus de cogenerare, a fost dată inițial în folosință în 1975, trecută pe cogenerare în 2010 și retehnologizată în 2022-2023.

În iunie, Politehnica a lansat o licitație pentru a externaliza operarea și mentenanța centralei, valoarea totală a contractului pus la bătaie fiind estimată la 1,64 milioane euro plus TVA. Instituția de învățământ și cercetare a primit o singură ofertă, de la Veolia România Soluții Integrate din grupul francez omonim care controlează și Apa Nova București, cu subcontractanți Energobit Cluj și Clarke Energy. Procedura de achiziție se află încă în desfășurare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet laborator upb
universitatea politehnică bucurești cogenerare
afi cotroceni energie electrică
preț energie
piața angro energie