Încă un pas pentru Umbrărescu înspre preluarea combinatului Oțelu Roșu, cu tradiție de peste 220 de ani

Încă un pas pentru Umbrărescu înspre preluarea combinatului Oțelu Roșu, cu tradiție de peste 220 de ani

Sursă foto: https://ldme.web-bank.eu/

scris 17 oct 2024

Instanța de judecată a respins definitiv solicitarea de suspendare a deciziei din vară de intrare în faliment a Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), compania care deține în prezent activele combinatului siderurgic de la Oțelu Roșu din județul Caraș Severin, cu tradiție de peste 220 de ani în industria de profil, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cererea de suspendare fusese formulată chiar de către LDME, prin administratorul special Alexandru Rotaru din Republica Moldova, care deține și 30% din capitalul unuia dintre cei doi acționari principali ai Laminorul, Omnisteel SRL de peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Peste 100.000 de microîntreprinderi ar trebui să treacă la impozit pe profit dacă se reduce pragul la micro așa cum cere CE - surse CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de microîntreprinderi ar trebui să treacă la impozit pe profit dacă se reduce pragul la micro așa cum cere CE - surse

Omnisteel și Sunningwell International Polska, societate din Polonia fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, au fiecare câte 49,09% din capitalul LDME.  Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova.

În februarie anul acesta, firma Eco Wind Power SRL, a familiei antreprenorului Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a cumpărat creanțe în sumă totală de peste 123 milioane lei ale ANAF asupra LDME, din care 117,6 milioane lei cu garanție pe bunurile combinatului. Preluând datorii și față de alți creditori, a ajuns la un total de creanțe deținute de aproape 127 milioane lei, adică mai mult de 83% din masa credală însumată, de 151,7 milioane lei.

VIDEO Directorul Executiv al ARB atenționează: Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, este foarte posibil să fie o fraudă. Atenție la promisiunile nerealiste! Nu furnizați datele bancare la cerere! CITEȘTE ȘI VIDEO Directorul Executiv al ARB atenționează: Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, este foarte posibil să fie o fraudă. Atenție la promisiunile nerealiste! Nu furnizați datele bancare la cerere!

LDME, prin administratorul special, a susținut că intrarea sa în faliment ar însemna ″riscul unei lichidări pripite și dezavantajoase, subevaluarea activului și favorizarea unui singur creditor″, în condițiile în care creditorul majoritar Eco Wind Power ″este susceptibil să adjudece activul global în contul creanței garantate pe care o deține″, se arată în documentele de la dosar, analizate de Profit.ro.

Potrivit sursei citate, LDME a afirmat că Eco Wind Power ar fi preluat creanțele de peste 123 milioane lei ale ANAF la un preț reprezentând jumătate din valoarea nominală a acestora, cu numai circa 63,9 milioane lei (12,84 milioane euro), și a caracterizat acest lucru drept ″un veritabil cadou guvernamental″. Suma este apropiată de cea avansată public în februarie de prefectul județului Caraș Severin.

Activele combinatului au fost evaluate la o valoare de piață de 138,76 milioane lei (28,19 milioane euro), din care grosul este reprezentat de construcții (peste 72 milioane lei), echipamente tehnologice (peste 47 milioane lei) și terenuri (peste 14 milioane lei). Lichidatorul judiciar se pregătește să supună votului adunării creditorilor vânzarea în bloc a activelor combinatului, prin licitație publică cu strigare.

DECIZIE Guvernul a semnat înființarea ″companiei de război″ Carpatica Feroviar CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a semnat înființarea ″companiei de război″ Carpatica Feroviar

Instanța de judecată a respins argumentele LDME.

Datoriile acumulate în perioada de observație sunt de ordinul milioanelor de lei, iar orice susținere a apelantului nu ar putea contrazice realitatea economică, și anume că debitoarea este în colaps financiar, nu mai desfășoară activitate de peste 12 ani, iar menținerea debitoarei în perioada de observație ar cauza exclusiv prejudicii creditorilor acesteia. Drept urmare, apelantul nu a demonstrat că în prezenta cauză sunt întrunite condițiile pentru suspendarea executării sentinței civile apelate în scopul prevenirii unor abuzuri sau efecte nefaste pe care aceasta le-ar putea încerca, atât timp cât situația economică a debitoarei sugerează un singur aspect, și anume că societatea este falită de mult prea mult timp, iar lipsa fondurilor materiale conduce la o singură concluzie, respectiv faliment″, se arată în motivarea deciziei de respingere a cererii de suspendare a falimentului.

România suspendă Convenția cu Federația Rusă pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital CITEȘTE ȘI România suspendă Convenția cu Federația Rusă pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital

Intenția lui Umbrărescu de a prelua combinatul siderurgic Oțelu Roșu este mai veche, despre ea vorbind public și mai mulți politicieni, inclusiv premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL a cumpărat în 2019 unitatea de prelucrare siderurgică de la Oțelu Roșu de la Ductil Steel, companie de asemenea insolventă, deținută în trecut de grupul rus Mechel. La Oțelu Roșu se produceau țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 2 secole în orașul Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

viewscnt
Afla mai multe despre
combinatul siderurgic oțelu roșu
umbrărescu combinat oțelu roșu
laminorul danube