A fost finalizată o lucrare de întărire a interconexiunii energetice la granița de pe Prut, pentru creșterea capacității Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă

A fost finalizată o lucrare de întărire a interconexiunii energetice la granița de pe Prut, pentru creșterea capacității  Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă
scris 16 oct 2024

Operatorul sistemului energetic al Republicii Moldova, Moldelectrica, a finalizat lucrările de instalare a unei celule noi de racord la stația de transformare de 110/35/10 kV Gotești de peste Prut, pentru întărirea interconexiunii cu sistemul energetic românesc, prin intermediul liniei electrice aeriene de 110 kV Fălciu (România) – Gotești, și creșterea capacității de import de energie din România a Basarabiei, relevă date analizate de Profit.ro.

Rezultatul lucrărilor va fi testat astăzi de Moldelectrica și Transelectrica, fapt care va provoca scurte întreruperi programate ale alimentării cu curent electric a consumatorilor în câteva zeci de localități din Republica Moldova, a anunțat operatorul de distribuție Premier Energy Distribution.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României va intra în insolvență CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Unul dintre cei mai mari producători de mobilă ai României va intra în insolvență
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe data de 16.10.2024, între orele 12:00 – 16:00, în legătură cu lucrările de probare în sistemul energetic, vor avea loc manevre operative de scurtă durată (de până la 3 minute) în instalațiile operatorului sistemului de transport (OST) ÎS Moldelectrica. Programul de probe, coordonat de OST ÎS Moldelectrica și CNTEE Transelectrica SA, vizează efectuarea lucrărilor de probare cu tensiune și verificare sub sarcină a echipamentului nou montat la conexiunea LEA 110 kV Fălciu de la stația Gotești 110/35/10 kV (Republica Moldova) operată de Moldelectrica, în regim insular cu alimentarea din partea stației Fălciu (România), operată de Transelectrica. Programul de probe are ca obiectiv consolidarea fiabilității alimentării cu energie electrică pentru consumatorii din regiunile sudice ale țării. Întreruperile de scurtă durată în alimentarea cu energie electrică vor fi resimțite de consumatorii din 46 de localități din 5 raioane″, a transmis distribuitorul.

Planul oficial al autorităților de la Chișinău de pregătire a sezonului rece include, ca măsură de prevenire și atenuare a unei eventuale crize în aprovizionarea cu gaze destinate producției de electricitate, ″în scopul reducerii vulnerabilităților tehnice în domeniul asigurării cu energie electrică, elaborarea și implementarea acțiunilor organizatorice și tehnice necesare pentru alimentarea Republicii Moldova din Sistemul Electroenergetic Național al României, prin asigurarea funcționării, la necesitate, a LEA-110 kV″.

CONFIRMARE FOTO Lanț celebru de restaurante de Fish & Chips, aflat în Guinness Book, pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Lanț celebru de restaurante de Fish & Chips, aflat în Guinness Book, pregătește intrarea în România

Aceste linii de interconexiune de 110 kV sunt Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești. Cea din urmă a fost finalizată, pe partea românească încă din 2013, însă nu a putut fi pusă în funcțiune din cauza absenței celulei de racord de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui document al Transelectrica din vara trecută.

În urmă cu 11 ani, la finalizarea lucrărilor, operatorul român de transport și sistem arăta că, după ce va fi terminată și peste Prut, prin interconexiune se vor putea exporta până la 90 MW, în funcție de necesități și de capacitatea de absorbție a sistemului energetic vecin, asigurându-se transferul de energie electrică între cele două țări și creșterea siguranței în alimentarea consumatorilor din zonă.

Lungimea totală a liniei Fălciu-Gotești este de 28 kilometri, din care 2,5 kilometri pe teritoriul României. Aceasta pornește din stația de transformare 110/20 kV Fălciu, traversează DN 24A, merge în paralel cu Prutul până în apropierea căii ferate ce face legătura între România și Republica Moldova, după care traversează râul.

VIDEO&FOTO Corespondență din Paris - Carlos Tavares, șeful Stellantis, a vrut să vadă noul Bigster. Francezii au dat năvală la standul Dacia CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Corespondență din Paris - Carlos Tavares, șeful Stellantis, a vrut să vadă noul Bigster. Francezii au dat năvală la standul Dacia

Republica Moldova se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum, a transmis luna trecută Agenția Internațională pentru Energie (AIE), reluând practic un avertisment oficial al autorităților de la Chișinău prezentat de Profit.ro la finalului lui august.

Astfel, într-un raport a cărui temă principală era securitatea energetică a Ucrainei în sezonul rece care vine, AIE a arătat că probabila oprire a tranzitului prin Ucraina al volumelor de la Gazprom destinate regiunii separatiste Transnistria, de la 1 ianuarie 2025, ridică întrebări majore și cu privire la aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova și la prețurile acesteia. Asta pentru că circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului este asigurat de către centrala pe gaze MGRES din Transnistria, care primește combustibil rusesc ce tranzitează Ucraina.

Metodologia tehnică aplicată în momentul de față la calculul capacității disponibile pentru schimburi transfrontaliere de energie electrică între restul Europei, pe de o parte, și Ucraina plus Republica Moldova, de cealaltă parte, în condiții de siguranță în funcționare pentru toate rețelele, nu permite majorarea acestei capacități, însă operatorii de transport și sistem europeni lucrează în prezent la implementarea unei noi metodologii, care să permită celor 2 țări vecine cu România să importe mai mult la iarnă, când riscă să se confrunte cu un deficit semnificativ de electricitate, din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, a transmis tot în septembrie, pentru Profit.ro, operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică