Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va lua în discuție săptămâna aceasta decizia de a retrage licența de furnizare de gaze naturale a companiei de profil Gaz Vest din Arad.
Gaz Vest anunțase în decembrie 2021 că își suspendă activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru 3 luni, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, precum și a neclarităților din legislația de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor, care au făcut ca băncile să-și retragă finanțările acordate companiei. De la finalul anului trecut, furnizor de ultimă instanță (FUI) pentru clienții Gaz Vest este Engie România, unul dintre liderii pieței. Engie are acest statut și pentru clienții multor alți furnizori care s-au retras de pe piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gaz Vest, firmă controlată, conform termene.ro, de omul de afaceri Victor Dombrovschi (cu 73,63% din capital) și la care SIF Banat-Crișana deține peste un sfert din acțiuni, este un business cu rulaj anual de peste 70 milioane lei, fiind și operator de rețele de distribuție a gazelor naturale, cu concesiuni care acoperă 59 de localități din județele Arad, Bihor, Gorj, Satu Mare și Timiș.
Tot în decembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, transmitea public că Gaz Vest ar fi trimis facturi de consum pe noiembrie clienților săi fără să aplice schema de plafonare și compensare. Firma a fost amendată de ANRE cu 200.000 lei în ianuarie pentru că "nu a aplicat clienților beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienților finali beneficiari ai schemei", conform Autorității.
După cum a relatat Profit.ro, o divizie a NIGC (National Iranian Gas Company), gigantul iranian de stat al gazelor naturale, a semnat la Teheran un memorandum de înțelegere cu Gaz Vest la jumătatea lunii ianuarie 2022, pentru a exporta în România servicii tehnice și inginerești legate de construcția de conducte de transport și distribuție, stații de comprimare și facilități de stocare a gazelor.
Creșterea galopantă a prețurilor la gazele naturale pe piețele angro de profil, precum și legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor în această iarnă, au făcut ca mai mulți furnizori să se retragă din această activitate, renunțând la licențe, fapt care a pus presiune atât pe furnizorii de ultimă instanță (FUI), obligați să preia portofolii semnificative de clienți rămași fără furnizori, cât și pe ANRE, care s-a văzut nevoită să înăsprească legislația în domeniu.