Prețurile globale ale cărbunelui au crescut aproape de niveluri record, din cauza crizei din Ucraina

Prețurile globale ale cărbunelui au crescut aproape de niveluri record, din cauza crizei din Ucraina
scris 29 ian 2022

Prețurile globale ale cărbunelui au crescut aproape de niveluri record, deoarece criza din Ucraina mărește așteptările că europenii vor începe să solicite combustibili fosili de teama că tensiunile între Rusia și țările occidentale vor duce la întreruperea livrărilor rusești de gaze naturale, transmite Reuters.

Indicele de referință pentru cărbune Newcastle a crescut cu peste o treime în această lună, până la 262 de dolari pe tonă, alimentat inițial de o interdicție de o lună a exporturilor de către furnizorul de top Indonezia, iar în prezent de îngrijorările că orice angajament militar în Ucraina va întrerupe livrările de gaze din Rusia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne: Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn CITEȘTE ȘI Tanczos Barna recomandă montarea centralelor pe lemne: Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Europa se bazează pe Rusia pentru aproximativ 35% din gazele sale naturale și se confruntă cu o penurie de gaze din vara trecută, care a determinat prețurile locale să urce la niveluri record la sfârșitul anului trecut.

Prețurile gazelor începuseră să scadă în ultimele săptămâni, odată cu o creștere a importurilor, dar au crescut din nou pe măsură ce tensiunile crescânde cu Rusia ridică îngrijorări cu privire la o potențială întrerupere a livrărilor.

Pentru a se proteja de orice penurie de combustibil, companiile europene de utilități au intensificat importurile de cărbune, înăsprind și mai mult o piață care încă nu s-a redresat de la interdicția șoc din Indonezia, care a redus livrările de cărbune în timpul sezonului de vârf al cererii de iarnă.

”Marfurile spot devin mai puține pe termen scurt, cu o mișcare către Europa, unde prețurile cresc din cauza prețurilor gazelor și a efectului simultan al recentei interdicții din Indonezia”, a declarat Puneet Gupta, fondatorul pieței indiene de cărbune Coalshastra.

În timp ce consumul de cărbune în Europa a scăzut drastic în ultimii ani - reprezentând doar 6,2% din consumul global de cărbune în 2020, potrivit datelor BP - cumpărătorii europeni au intensificat în mod agresiv achizițiile de la jumătatea anului 2021.

Sub presiunea de a îndeplini obiectivele climatice, mai multe țări UE au închis vechi centrale electrice pe cărbune. Unele țări păstrează centralele pe cărbune pentru a fi utilizate pentru aprovizionarea de rezervă, dar multe au fost deja repuse în funcțiune din cauza prețurilor ridicate la gaz.

Potrivit companiei de urmărire a fluxurilor de mărfuri Kpler, Europa este pe cale să importe 5,58 milioane de tone de cărbune termic în ianuarie, cel mai mare total lunar din noiembrie 2019 și cu peste 1 milion de tone mai mult decât media lunară în 2021.

Achiziția a ajutat la o creștere bruscă a prețurilor cărbunelui, după ce acestea au depășit nivelurile record înregistrate în octombrie anul trecut, din cauza deficitului din China și India, pe fondul vremii extreme și a cererii industriale post-pandemie.

Creșterea consumului european ar putea provoca probleme pentru alți cumpărători, în special în India, al doilea mare consumator de cărbune dun lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
energie