Profitul net al Hidroelecrtrica SA din prima jumătate a acestui an s-a redus cu 11%, de la aproximativ 900 milioane de lei în perioada similară a anului trecut la 805 milioane de lei, ca urmare a scăderii producției și, implicit, a veniturilor din exploatare cu 23%.
În primul semestru al acestui an, Hidroelectrica a produs 7,13 TWh, în scădere cu 23% față de producția perioadei similare a anului trecut, de 9,25 TWh, și a vândut 7,87 TWh, în scădere cu 15% față de cantitatea vândută în primele luni ale anului trecut, de 9,3 TWh.
Drept urmare, veniturile din exploatare au scăzut de la 2,36 miliarde lei în primul semestru al anului trecut la 1,82 miliarde de lei în perioada ianuarie-iunie 2020 ca urmare a hidraulicității scăzute și a diminuării prețului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt element care a contribuit la scăderea rezultatelor companiei a fost decizia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca Hidroelectrica să fie oblifgată să vândă și mai multă energie electrica pe piața reglementată comparativ cu semestrul I al anului 2019 și la un preț și mai mic.
23% din vânzările Hidroelectrica (1,84 TWh) au fost pe piața reglementată la un preț de 103,84 lei/MWh.
Cantitățile tranzactionate în perioada 01.01.2020-30.06.2020 pe bursa OPCOM au însumat 5,3 TWh, reprezentând livrări în anii 2020, 2021 și 2022 necesare Hidroelectrica S.A. pentru realizarea nivelului de contractare stabilit, aferent vânzării producției proprii. Valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 1,38 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Protest spontan la Termocentrala MintiaPe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică (OTC), Hidroelectrica S.A. a vândut o cantitate totală de 2 TWh, reprezentând livrări în anul 2020, iar valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 380,31 milioane lei.
În cea ce privește tentativa de achiziționare, în consorțiu cu Electrica și SAPE, a activelor CEZ din România, operațiune botezată de Hidroelectrica “proiectul ENESCU”, raportul nu prezintă nicio noutate.
În urma analizelor efectuate cu consultanții angajați, Société Générale, London Branch (“Société Générale”) și consorțiul format din Ernst&Young SRL, Ernst&Young doo Beograd și Ernst&Young Advisory (EY), s-a decis depunerea, în consorțiul amintit, pe 25 iunie a ofertei agajante pentru activele CEZ România.
Hidroelectrica afirmă că ar fi interesată de următoarele active ale CEZ: Tomis Team SA, Odiviu Development SRL, MW Team Invest SRL (pe partea de producție), CEZ Vânzare SA (pe partea de furnizare) și CEZ România SA (pe partea de servicii). Cu alte cuvinte, nu este interesată de partea de distribuție.
Referindu-se la perspectivele de listare a companiei, Hidroelectrica amintește de adoptarea legii prin care orice vânzare de active ale statului sunt suspendate timp de 2 ani și de decizia Crții Constituționale de a o declara constituțională.
Hidroelectrica este deținută în proporție de 80.06% de statul român, restul participației fiind în portofoliul Fondului Proprietatea.