Hidroelectrica scoate la licitație un megacontract pentru Vidraru, la aniversarea de 50 ani. Lucrarea va dura peste 4 ani și va costa 98,4 milioane de euro

Hidroelectrica scoate la licitație un megacontract pentru Vidraru, la aniversarea de 50 ani. Lucrarea va dura peste 4 ani și va costa 98,4 milioane de euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 mai 2016

Hidroelectrica a scos la licitație un megacontract de retehnologizare a acumulării hidroelectrice Vidraru, la aniversarea împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea obiectivului, lucrările urmând să dureze circa 4 ani și jumătate și să coste 98,4 milioane de euro, TVA inclusă, potrivit estimării producătorului de energie hidro controlat de statul român și aflat încă în insolvență.

Cererile de acces la documentele licitației trebuie adresate până pe 25 iulie, iar deadline-ul pentru depunerea ofertelor este 1 august, dată la care acestea vor fi și deschise.

Urmărește-ne și pe Google News

Ofertele trebuie menținute pe o perioadă de minimum 180 de zile de la termenul-limită de depunere. Companiile interesate să participe la licitație trebuie să depună o garanție de 4,5 milioane lei.

La licitație, prețul solicitat va avea cea mai mare pondere în evaluarea și departajarea participanților, respectiv de 70%. Va fi ținut cont de randamentul mediu ponderat a turbinei hidraulice ce va trebui instalată (pondere de 11%), de banda de putere (10%), de randamentul generatorului (5%) și de puterea nominală a turbinei (4%).

EXCLUSIV Top 30 cele mai mari cifre de afaceri raportate de companiile din România în situațiile financiare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Top 30 cele mai mari cifre de afaceri raportate de companiile din România în situațiile financiare

Contractul de lucrări "Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru" scos la licitație de Hidroelectrica implică lucrări de execuție – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice și electrice din centrala hidroelectrică și din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalațiilor deja modernizate.

De asemenea, sunt cerute servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, precum și activitățí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție, fabricare, procurare, livrare, testare, verificare și punere în funcțiune, în vederea realizării unui contract de retehnologizare „la cheie”, potrivit fișei de date a achiziției.

Durata contractului este de 56 de luni de la data atribuirii.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Donald Trump și-a transferat mărcile într-o companie înregistrată în Delaware, pentru taxe mai mici CITEȘTE ȘI Donald Trump și-a transferat mărcile într-o companie înregistrată în Delaware, pentru taxe mai mici

Profitul brut al Hidroelectrica a scăzut cu 26,8% (70 milioane lei) în primele două luni din 2016, față de perioada similară a anului trecut, la 191 milioane lei, în principal din cauza reducerii prețurilor pe piața de energie, potrivit ultimului raport al administratorului judiciar Euro Insol. În plus, compania s-a plâns Guvernului că este "taxată excesiv" de către autoritățile locale, după ce, conform noului Cod Fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie, instalațiile Hidroelectrica nu mai sunt supuse așa-numitei "taxe de stâlp", ci impozitului local pe clădiri nerezidențiale aplicat și încasat de primării.

Hidroelectrica ar putea fi listată la bursă în noiembrie, dacă va ieși din insolvență în mai-iunie, sau intrarea pe piața de capital se va amâna pentru februarie 2017 în condițiile în care insolvența va continua până în toamnă, a declarat recent, pentru News.ro, avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administrator judiciar al producătorului de energie.

Tot recent, Fondul Proprietatea a anunțat că, împreună cu Ministerul Energiei, în calitate de acționari ai Hidroelectrica, a semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, prin care reintră în vigoare obligațiile asumate pentru listarea companiei aflate în insolvență, precizând că procesul va fi încheiat până la finalul acestui an.

Allianz-Țiriac preia de la Astra contul ROMATSA. Dacă pierd brevetul, angajații instituției vor încasa cel mult 1,34 mil. lei CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac preia de la Astra contul ROMATSA. Dacă pierd brevetul, angajații instituției vor încasa cel mult 1,34 mil. lei

Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.

Acordul prevede că statul va lista 15% din acțiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.

Scrisoarea de angajament între acționarii Hidroelectrica și sindicatul de intermediere a fost semnată în februarie 2014, însă părțile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligațiilor asumate în scrisoare, după ce Hidroelectrica a reintrat în insolvență. Compania a fost în insolvență în perioada iunie 2012 - iunie 2013, însă a reintrat în procedură de reorganizare judiciară în februarie 2014.

Valoarea listării ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 milioane euro), pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
barajul vidraru
acumularea hidroelectrica vidraru
lacul vidraru
hidrocentrala vidraru
remus borza
euro insol
hidroelectrica listare bursa
hidroelectrica insolventa