Hidroelectrica numește un nou CA la Crucea Wind Farm. Printre membri, un economist la firme având ca asociat șeful SIE și un avocat care a lucrat cu Alina Gorghiu

Hidroelectrica numește un nou CA la Crucea Wind Farm. Printre membri, un economist la firme având ca asociat șeful SIE și un avocat care a lucrat cu Alina Gorghiu
scris 16 apr 2021

Directoratul companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, care a preluat recent parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea de la grupul german STEAG, a numit un nou Consiliu de Administrație al firmei pe care funcționează producția de energie a parcului și vânzarea acesteia, Crucea Wind Farm SA, achiziționată integral de la germani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În funcția de președinte al CA-ului a fost numit conducătorul Serviciului de Management Energetic al Hidroelectrica, Iulian Tudor, care lucrează din 2003 la producătorul de energie hidro, indică date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit deciziei directoratului Hidroelectrica, într-una din pozițiile de membru al Consiliului de Administrație al Crucea Wind Farm a fost numit Gheorghe Daniel Saviuc din Bacău. Conform celei mai recente declarații de avere, din octombrie anul trecut, Saviuc era, cel puțin la nivelul anului 2019, economist la firmele băcăuane cu profil imobiliar Investica General și Gabrio Business, de la care a încasat cumulat în anul respectiv suma totală de 19.200 lei, respectiv circa 1.600 lei pe lună. 

Firmele cu mai puțin de 9 angajați scapă de o serie de documente birocratice CITEȘTE ȘI Firmele cu mai puțin de 9 angajați scapă de o serie de documente birocratice

Investica General, cu venituri de 100.000 lei și pierderi de peste 107.000 lei în 2019, îi are ca asociați pe directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase, fost deputat PSD (65% din capital), și pe președintele și directorul general al SIF Moldova, Liviu Claudiu Doroș, potrivit termene.ro și declarațiilor de avere ale șefului intelligence-ului extern românesc. La Gabrio Business figurează ca asociat unic Gabriel Vlase. Firma a înregistrat în 2019 venituri de circa 58.000 lei și pierderi de 50.000 lei.

Tot în 2019, Gheorghe Daniel Saviuc era membru în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat CFR Călători și Conversmin, de unde a încasat venituri totale cumulate de circa 48.000 lei, respectiv circa 4.000 lei pe lună. 

Firmele Investica General și Gabrio Business au rezultat din divizarea, în 2017, a companiei Saga SRL din Bacău, unde asociați erau Vlase (82,5%) și Doroș (17,5%). Firma avea active imobilizate de circa 4,4 milioane lei la data divizării, din care construcții de 2,2 milioane lei și terenuri de 1,9 milioane lei. Gheorghe Daniel Saviuc, în prezent administrator la Crucea Wind Farm SA a Hidroelectrica, a fost economist și la Saga SRL.

Alecsiu, F64: Pandemia a tras în jos vânzările. Au fost săptămâni când vindeam sub 40% din cifrele anterioare. Pentru acest an, obiectivul este atingerea rezultatului din 2019 CITEȘTE ȘI Alecsiu, F64: Pandemia a tras în jos vânzările. Au fost săptămâni când vindeam sub 40% din cifrele anterioare. Pentru acest an, obiectivul este atingerea rezultatului din 2019

Al treilea membru numit de Hidroelectrica în CA-ul Crucea Wind Farm este avocatul Tudor Octavian Pop, care este de anul trecut șef de birou la Biroul Comercial din cadrul Departamentului Juridic al Hidroelectrica. Cabinetul individual de avocatură al lui Pop figurează cu o datorie de 100.000 lei față de senatorul PNL Alina Gorghiu în declarațiile de avere ale acesteia. În CV-ul oficial al lui Gorghiu se menționează de altfel că aceasta a fost asociat la societatea civilă de avocatură Gorghiu, Pop și Asociații în perioada 2005-2012.

În 2019, Tudor Octavian Pop a obținut venituri de 50.405 lei din prestarea de servicii de avocatură, respectiv în medie 4.200 lei pe lună, potrivit declarației sale de avere.

Directoratul Hidroelectrica a mai stabilit ca administratorii Crucea Wind Park să aibă indemnizații brute lunare echivalente cu de 1,5 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar din ramura de activitate a companiei. Potrivit datelor INS și calculelor estimative ale Profit.ro, acestea s-ar putea ridica la circa 12.000 lei, cu un nivel net de peste 4.800 lei.

Trei executivi importanți vor părăsi Shopify. \ CITEȘTE ȘI Trei executivi importanți vor părăsi Shopify. "Spre binele lor și al companiei." La începutul anului, compania a exclus de pe platforma sa de comerț electronic magazinele afiliate lui Trump

Tranzacția prin care Hidroelectrica a preluat parcul eolian Crucea, cu putere instalată de peste 108 MW, a constat în achiziția integrală de la Steag GmbH, contra unui preț păstrat confidențial, a părților sociale ale firmelor locale Crucea Wind Farm SA, care se ocupă de producția de energie a parcului și de comercializarea acesteia, și Steag Energie România, devenită între timp Hidroelectrica Wind Services.

După cum a relatat Profit.ro, directoratul Hidroelectrica l-a numit administrator unic al Hidroelectrica Wind Services pe Marius Ștefan Vintilă, fost prim-vicepreședinte al organizației București a PNL, care la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut a candidat fără succes din partea partidului pentru un loc de deputat de Ilfov.

El a mai fost consilier al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, șef al OPSPI și consilier general al Municipiului București, făcând parte totodată în 2017, printre alții alături de actualul premier PNL Florin Cîțu, din echipa cu care europarlamentarul Cristian Bușoi a candidat fără succes pentru funcția de președinte al partidului contra liderului Ludovic Orban.

Crucea Wind Farm SA a raportat pe 2019 un profit net de 138,52 milioane lei, la venituri totale de numai 108,5 milioane lei, după pierderi cumulate de peste 591 milioane lei în perioada 2009-2018. Parcul eolian Crucea Nord,cu putere instalată de 108 MW, este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța, fiind pus în funcțiune la finalul lui 2014. El a fost inițiat de către Monsson Group și vândut în stare de proiect germanilor de la Steag GmbH, în 2012. Investiția, de circa 200 milioane euro, a fost finanțată și printr-un credit sindicalizat de 76 milioane euro contractat de la BERD și Erste Bank.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel vlase sie
alina gorghiu pnl
hidroelectrica parc eolian crucea nord
hidroelectrica steag gmbh
hidroelectrica wind services
marius stefan vintila pnl