Conducerea producătorului de energie hidro controlat de statul român, Hidroelectrica, a convocat AGA societății pe 7 martie pentru aprobarea unei investiții de 11,7 milioane de euro, TVA inclus, în măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor de la Porțile de Fier I.
Compania este controlată de statul român, prin Ministerul Energiei, cu peste 80% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.
În nota de fundamentare a propunerii de investiție este arătat că sistemul Porțile de Fier I se află în exploatare de 43 de ani și că geometria albiei în aval de disipator s-a modificat pe anumite zone, iar viiturile din 2005 și în special cea din 2006, când debitul afluent maxim a fost de 15.800 mc/s, iar durata intervalului de deversare în condiții severe a fost de circa o lună și jumătate, au accentuat acest fenomen.
"Măsurătorile din 2007 au evidențiat avansarea eroziunilor în corpul de beton al disipatorului", se afirmă în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Bugetul în ianuarie: Salariile și pensiile au înghițit 11,3 mld lei, 72% din total, în contextul majorării cheltuielilor de personal cu 26%Proiectul de investiție este mai vechi și a fost convenit în comun cu Serbia, alături de care România exploatează în comun sistemul Porțile de Fier. De altfel, studiul de fezabilitate a fost întocmit în 2011 de specialiști sârbi, compania română de proiectare ISPH având sarcina de a-l analiza, verifica și completa. Investiția de 11,7 milioane euro cu TVA pentru care Hidroelectrica cere acordul acționarilor reprezintă lucrările care revin părții române.
Lucrările presupun, printre altele, curățarea și îndepărtarea materialelor depuse și dislocate din zona degradată, pregătirea suprafețelor de beton degradate din pintenul disipatorului până la betonul sănătos, execuția ancorelor de legătură între betonul vechi și cel nou, precum și betonarea sub apă a tronsoanelor pregătite.
"Având în vedere importanța strategică a SHEN Porțile de Fier I și amploarea fenomenului de degradare a disipatorului de energie, este semnalat pericolul la care este expus obiectivul, fiind necesar a se executa lucrările propuse de remediere integral, pe toate câmpurile deversoare, în regim de urgență", se arată în nota de fundamentare.
CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica a renunțat să cumpere combustibil nuclear de la Compania Națională a Uraniului. Canadienii sunt mai ieftiniHidroelectrica va finanța investiția atât din surse proprii, cât și din împrumuturi, iar durata totală de realizare a proiectului este de 4 ani, din care 1 an de pregătire și 3 ani de execuție.
Hidroelectrica a înregistrat în 2015 un profit brut de 1,1 miliarde lei, față de 1,2 miliarde lei în 2014, și o cifră de afaceri de 3,18 miliarde lei (3,4 miliarde lei în anul anterior).
Ministerul Energiei își propune ca obiectiv continuarea pregătirilor pentru privatizarea Hidroelectrica, cu termen de finalizare luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic al ministerului pe 2016. Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență în vara acestui an, premisă a listării companiei la BVB.