Petrofac renunță la contractul cu OMV Petrom pentru zăcămintele de la Țicleni, din cauza ieftinirii țițeiului

Petrofac renunță la contractul cu OMV Petrom pentru zăcămintele de la Țicleni, din cauza ieftinirii țițeiului
scris 24 feb 2016

Compania britanică de servicii pentru industria petrolieră Petrofac a solicitat OMV Petrom încetarea înainte de termen a contractului încheiat în 2010 pentru creșterea producției de țiței de pe zăcămintele de la Țicleni, județul Gorj, din cauza reducerii masive a prețurilor la țiței pe piețele internaționale, Petrofac urmând să iasă de pe perimetrele respective în al doilea trimestru al acestui an.

"După încetarea contractului de creștere a producției de țiței de la Țicleni, operațiunile petroliere din zonă vor fi continuate de către o companie deținută de OMV Petrom, care va prelua de la Petrofac toți cei aproximativ 870 de salariați", se arată într-o informare a OMV Petrom. În urmă cu 6 ani, la semnarea contractului, respectivii salariați fuseseră transferați de la Petrom la Petrofac.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrofac își anunțase intenția de a renunța la contract încă din februarie anul trecut, în raportul anual pe 2014, în care se mai preciza că OMV Petrom s-a declarat de acord să discute opțiuni de retragere prematură, urmând să se găsească un nou partener care să continue operațiunile curente si sa dezvolte în continuare zăcămintele. La acel moment, britanicii își estimau valoarea activele deținute în România la circa 139 milioane euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dosar Microsoft: Dinu Pescariu susține în instanță că i-a plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ștefan CITEȘTE ȘI Dosar Microsoft: Dinu Pescariu susține în instanță că i-a plătit 4 milioane de euro lui Gheorghe Ștefan

Contractul încheiat în 2010 avea o durată inițială de 15 ani și viza revigorarea exploatării zăcămintelor mature de țiței din această zonă, printr-un proiect de redezvoltare.

"Actualul context internațional, cu prețuri mici ale țițeiului, ridică foarte multe provocări legate de exploatarea zăcămintelor mature, cu producție în declin, cum sunt multe dintre cele din România", a declarat directorul pentru explorare și producție al OMV Petrom, Gabriel Selischi.

Cele 9 zăcăminte de țiței care au fost vizate de contractul dintre OMV Petrom și Petrofac se află în exploatare de peste 60 de ani. Pe durata contractului, Petrofac a derulat operațiuni de producție și servicii, în timp ce OMV Petrom a rămas titular al acordului de concesiune petrolieră, cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din acest statut.

Val de sesizări la Guvern: De ce ne puneți să alergăm pentru a plăti taxe ? Opriți idioțenia numită «copii după toate actele» ! CITEȘTE ȘI Val de sesizări la Guvern: De ce ne puneți să alergăm pentru a plăti taxe ? Opriți idioțenia numită «copii după toate actele» !

Potrivit contractului semnat în 2010, Petrofac asigura expertiza și tehnologiile necesare, precum și resursele financiare și umane, în timp ce OMV Petrom superviza operațiunile și plătea pentru cantitatea de țiței produsă, inclusiv un tarif progresiv stabilit în funcție de nivelul producției suplimentare.

În 2010, Petrofac estima, pentru primii 5 ani de derulare a contractului, venituri de circa 270 milioane dolari. La acea dată, cele 9 zăcăminte produceau circa 4.500 barili pe zi, reprezentând circa 2,5% din producția totală internă a OMV Petrom.

Petrofac este unul din liderii mondiali în domeniul serviciilor în industria petrolieră, iar firma este listată la bursa londoneză. Petrofac are peste 12.000 angajați la nivel global și operează prin 6 centre localizate strategic, în Aberdeen - Scoția, Sharjah și Abu Dhabi - Emiratele Arabe Unite, Woking - Anglia, Chennai și Mumbai - India, precum și prin alte 19 birouri și baze aflate în diferite alte țări.

Antifrauda a identificat o rețea de 90 de firme din domeniul cerealelor care a prejudiciat bugetul cu 21,4 mil. euro CITEȘTE ȘI Antifrauda a identificat o rețea de 90 de firme din domeniul cerealelor care a prejudiciat bugetul cu 21,4 mil. euro

Producția de țiței a OMV Petrom în România se va micșora cu aproximativ 4% în 2016, în urma deciziei companiei de a închide aproximativ 350 de sonde din totalul de 7500 de sonde pe care le operează, ca urmare a prăbușirii prețului petrolului cu peste 70% în ultimul an și jumătate, se arată în raportul preliminar pe 2015 al companiei.

Sub presiunea prețului scăzut al petrolului, OMV Petrom a decis să închidă sondele al căror cost operațional este superior prețului petrolului estimat de companie pentru acest an, de 40 de dolari pe baril. În urma calculelor efectuate, a rezultat un număr de 1.000 de sonde care ar putea produce petrol la un cost operațional peste prețul de vânzare al petrolului. Analiza a arătat că 350-370 de sonde trebuie închise, iar pentru restul de 630-650 de sonde potențial “neprofitabile” urmează să se ia o decizie în funcție de evoluția viitoare a pieței.

Închiderea se va realiza în pofida faptului că, în 2015, OMV Petrom a efectuat restructurările necesare diminuării costului mediu de producție de la 17,3 la 13,2 dolari pe baril echivalent petrol. Însă respectivele sonde au trecut de maturitate, având o producție extrem de redusă, de unde rezultă și costul ridicat de producție.

OMV Petrom, singurul producător român de țiței, a înregistrat, anul trecut, prima pierdere netă de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV, din cauza prăbușirii prețurilor la petrol, cu un rezultat negativ de 690 milioane lei, față de un profit net de 2,1 miliarde lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
petrom
petrofac
zacaminte ticleni
pret titei
ieftinire titei
depreciere titei
cotatii titei