Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a terminat anul trecut cu un profit net contabil de 4,4 miliarde lei, cu peste 42% mai mare față de cel din 2021 (3,08 miliarde lei), și îl va distribui aproape integral acționarilor, în două tranșe.
Suma înscrisă în situațiile financiare finale ale companiei este cu aproape 400 milioane lei mai mare decât cea comunicată preliminar în februarie de managementul Hidroelectrica acționarului minoritar Fondul Proprietatea, care deține în jur de 20% din titluri și intenționează să-și vândă cel puțin o parte din deținere printr-un IPO așteptat în vara acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministerul Energiei controlează Hidroelectrica cu circa 80% din capital.
Adunarea generală a acționarilor a aprobat distribuirea de dividende în valoare totală de aproape 4,35 miliarde lei, în creștere cu peste 13% comparativ cu 2022 (3,83 miliarde lei). Ministerul va încasa circa 3,48 miliarde lei.
Din suma totală care va fi distribuită, peste 3,91 miliarde lei reprezintă dividende uzuale, cu termen de plată 16 iunie, iar 435 milioane lei – dividende speciale, provenite din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve din reevaluare, cu termen de plată 29 septembrie.
Decizia privind dividendele uzuale de circa 3,91 miliarde lei a fost luată doar cu votul pozitiv al acționarului majoritar Ministerul Energiei, FP votând împotrivă. Fondul ar fi vrut ca suma distribuită în acest fel să fie mai mare, respectiv de aproape 4,33 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Asociația Fermierilor din România: Suntem dependenți de importuri masive de produse agroalimentare până la limita de a ne afecta grav securitatea alimentarăÎn schimb, dividendele speciale de 435 milioane lei au fost votate ″pentru″ de ambii acționari.
Potrivit datelor transmise anterior de FP, volumul vânzărilor de energie electrică ale Hidroelectrica a scăzut cu mai mult de 16% anul trecut, la 14,33 TWh. Vânzările de energie din producția proprie s-au redus chiar mai mult, cu aproape 20%, la 13,25 TWh.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUAÎn schimb, în 2022, compania a reușit să-și vândă energia la un preț mediu de 560 lei/MWh, cu peste 65% mai mare față de cel corespunzător din 2021 (339,2 lei/MWh).
Situația nu se va repeta în 2023, Hidroelectrica fiind obligată prin lege să-și vândă o bună parte din producție la preț reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție obligatorie administrat de OPCOM. În schimb, cel puțin în prima parte a anului, producția companiei a depășit dramatic prognozele.