EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Suprataxa OMV Petrom, mult îndulcită. Petroliștii de la Midia, scutiți de contribuția de solidaritate

Prevederile legii de modificare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, menite să oblige și OMV Petrom la plata contribuției și la care compania a reacționat virulent, numindu-le neconstituționale, ele făcând ulterior obiectul cererii de reexaminare a președintelui Iohannis, au fost eliminate integral din textul actului normativ.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În schimb a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom. 

Urmărește-ne și pe Google News

UPDATE Informația a fost confirmată oficial.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pas important pentru metroul bucureștean: a fost semnat cu turcii contractul pentru construcția liniei spre Aeroportul Otopeni. Când va fi gata CITEȘTE ȘI Pas important pentru metroul bucureștean: a fost semnat cu turcii contractul pentru construcția liniei spre Aeroportul Otopeni. Când va fi gata

Taxa ar urma să fie de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare. 

OMV Petrom a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de țiței și condensat la rafinăria Petrobrazi, potrivit raportului său anual pe 2022, din care ar rezulta o obligație de plată la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei.

Trump a început să-și inspecteze terenurile de golf CITEȘTE ȘI Trump a început să-și inspecteze terenurile de golf

Cifra este mult sub estimările privind ″factura″ de plată a OMV Petrom pentru contribuția de solidaritate în situația în care activitățile vizate de contribuție ar fi avut o pondere de cel puțin 75% în cifra sa de afaceri, estimări care au mers de la minimum 3 miliarde lei până la 1 miliard de euro. Prevederile care au făcut obiectul cererii de reexaminare a lui Iohannis aveau ca scop tocmai ″forțarea″ acestui procent de 75%.

A fost introdusă și prevederea potrivit căreia contribuția de solidaritate nu este datorată de către companiile care nu au avut producție în sectoarele vizate de aceasta în perioada 2018-2021. Astfel, ar urma să fie scutiți de supraimpozitare concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, unde producția a început în vara anului trecut.

FOTO Hollywood: Scenariștii intră în grevă. Ultima a durat 100 de zile, cu pagube de miliarde dolari CITEȘTE ȘI FOTO Hollywood: Scenariștii intră în grevă. Ultima a durat 100 de zile, cu pagube de miliarde dolari

După cum a relatat Profit.ro, cei trei concesionari, Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au contestat deja în instanță contribuția de solidaritate, reclamând neconstituționalitatea ei. În plus, ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, i-a transmis premierului Ciucă, în cadrul unei întâlniri la care s-a discutat și despre investițiile energetice din Marea Neagră, că investitorii au nevoie de ″impozitare stabilă, previzibilă și transparentă″.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributie de solidaritate bsog midia
contributie de solidaritate omv petrom
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie