Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a semnat contractul pentru preluarea principalelor active ale Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771 și aflată în insolvență, acestea urmând să fie integrate în filiala sa de mentenanță Hidroserv.
Tranzacția, anunțată în premieră de Profit.ro, este prezentată ca vizând securizarea bazei de active a UCMR, unică în Sud-Estul Europei și esențială în eficientizarea activității de mentenanță și retehnologizare a Hidroelectrica.
După cum a relatat Profit.ro, valoarea tranzacției prin care Hidroelectrica va prelua platformele industriale ABC și (parțial) Câlnicel ale UCM Reșița a fost convenită deja, la circa 68 milioane lei. Draftul de contract de vânzare-cumpărare a fost deja aprobat de către creditorii întreprinderii reșițene. Recent a fost notificat și Consiliul Concurenței cu privire la tranzacție.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul turc Synergy intră pe piața românească a energiei regenerabile cu proiecte de peste 150 de milioane de euroTransferul de Afacere include preluarea platformei de producție industrială ABC, preluarea parțială a platformei de producție Câlnicel, integrarea specialiștilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei și al execuției, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentațiile din arhiva proprie a UCMR, precum și preluarea activelor/dotărilor cu mașini-unelte și utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparațiilor și retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.
Tranzacția este prezentată ca fiind una de importanță istorică, pentru că va permite Hidroelectrica să dețină în propriul portofoliu atât echipamentele, cât și know-how-ul necesare derulării programului de investiții. Alăturarea capacităților de proiectare și producere a echipamentelor ale UCMR, cu cele de montaj și mentenanță deținute de Hidroserv, va avea un efect pozitiv direct asupra controlului costurilor și a duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță.
"Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unități a cărei tradiție depășește 250 de ani. Knowhow-ul și experiența UCMR, societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a cca. 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunități prin integrarea cu Hidroserv. Ne dorim crearea unei societăți cu performanțe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe piețele de profil naționale și internaționale. Considerăm că există potențial, credem în creștere sustenabilă și acționăm în acest sens ca o echipă”, a declarat Karoly Borbely, președintele Directoratului Hidroelectrica.
UCM este situată în municipiul Reșița, pe valea râului Bârzava. Uzina și-a început activitatea la 3 iulie 1771, moment la care au fost puse în funcțiune două furnale și forja.
Recent, anunțul preluării a fost făcut după ce Sindicatul Național Hidroenergetica a organizat o acțiune de pichetare la sediul din Capitală al Hideoelectrica, sindicaliștii susținând că actuala conducere a companiei adoptă o politică ”de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanță” și că a stopat nejustificat lucrări de investiții în noi capacități de producere, fapt care ”nu este altceva decât un atentat la independența energetică a României″.
CITEȘTE ȘI Digi a ajuns la un acord preliminar pentru a cumpăra activele pe care Orange/MasMovil intenționează să le vândă în Spania“Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai își pregătea reinserția în circuitul economic prin ieșirea din situația de insolvență. Studiind componența Directoratului actual și perioada în care aceștia au avansat în funcții, cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situația unei intenții de a scoate SSH Hidroserv de pe piața serviciilor de mentenanță, pentru a face locul altor firme «prietene» ale acestuia”, declarase secretarul general al Sindicatului Național Hidroenergetica, Cristinel Popescu.
Euro Insol a lui Borza este administratorul judiciar al UCM Reșița.
UPDATE Luni, ora 15.28 Profit.ro a fost contactată cu precizarea că societatea UCM Reșița SA, aflată în procedura insolvenței de 12 ani, a fost administrată de Consorțiul de administratori judiciari format din Euro Insol SPRL și VF Insolventa SPRL, nu doar de Euro Insol.
CITEȘTE ȘI VIDEO Camera Deputaților: Legea 'fugarilor' - adoptată de plenHidroelectrica anunțase că a semnat un act adițional, prin care se prelungește cu un an acordul-cadru cu Hidroserv, subsidiara dedicată lucrărilor de mentenanță și dezvoltare.
Potrivit producătorului hidro, documentul ia în calcul condițiile actuale de piață în ceea ce privește costurile cu lucrările și serviciile prestate în domeniu, astfel încât să permită stimularea corespunzătoare a muncii și retenția personalului Hidroserv. Hidroelectrica spune că acest parteneriat strategic reprezintă un pas decisiv pentru asigurarea volumului necesar de lucrări esențiale, contribuind astfel la consolidarea poziției Hidroserv și la eforturile companiei îndreptate către ieșirea din insolvență.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Poliția locală îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete electrice″Trăim un moment istoric, pentru că ne aflăm în plină procedură de achiziție a UCM Reșița, cel mai vechi producător de echipamente pentru industria energetică și furnizorul a peste 90% din aparatura instalată în obiectivele Hidroelectrica. Ne dorim ca, în termen de un an, să finalizăm integrarea acestei unități în Hidroserv, activitățile actuale ale celor două societăți fiind în totală congruență și având potențialul să aducă plusvaloare semnificativă atunci când sunt puse împreună. Ne aflăm într-o perioadă în care ne concentrăm pe maximizarea potențialului companiilor din portofoliu și dorim să subliniem angajamentul nostru ferm în sprijinirea dezvoltării acestora astfel încât să asigurăm materializarea planurilor de dezvoltare ale Hidro asumate în fața acționarilor″, se arată în comunicatul Hidroelectrica.
CITEȘTE ȘI Șeful Bundesbank consideră că este prematur pentru BCE chiar și să vorbească despre reducerea dobânzilor″Hidroelectrica respinge ferm tentativele sindicale de a exercita presiuni asupra conducerii Hidroelectrica în scopul forțării unor decizii, speculând perioade de incertitudine sau vulnerabilitate. Aceste tactici, specifice mai degrabă unei perioade a "băieților deștepți" din industria energetică, sunt contrare statutului actual de companie listată al Hidroelectrica, societate care si-a asumat că luarea deciziilor trebuie să fie transparentă, fundamentată și orientată către interesul pe termen lung.
Hidroelectrica rămâne angajată în consolidarea parteneriatelor strategice și în asigurarea unei dezvoltări durabile pentru întreaga sa rețea de subsidiare, inclusiv Hidroserv. Vom continua să investim în eficiență operațională și inovații tehnologice pentru a ne menține statutul de lider și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic în România″, mai afirmă Hidroelectrica.