Ministerul Energiei pregătește acordarea unui nou ajutor de stat sub formă de grant, de această dată în valoare de 350 milioane lei, companiei de stat Complexul Energetic Valea Jiului, cea care a preluat recent activele funcționale și industriale ale termocentralei Paroșeni și ale exploatărilor miniere Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan în contul ștergerii de datorii bugetare de peste 1 miliard de lei ale Complexului Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvență de peste 7 ani.
Potrivit instituției, ″de la data preluării, specialiștii Complexului Energetic Valea Jiului SA au constatat o degradare avansată a abatajelor miniere existente, degradări care pun în pericol viața și sănătatea minerilor și a locuitorilor comunităților locale învecinate, fiind necesară în continuare asigurarea finanțării pentru continuarea executării lucrărilor de închidere și punere în siguranță a exploatărilor miniere″.
Ministerul Energiei promisese, în plus, o finanțare de stat de 300 milioane lei pentru Complex, bani care ar fi urmat să fie acordați la rectificarea bugetară, însă coaliția de guvernare a luat în cele din urmă decizia fără precedent de a nu efectua rectificare bugetară în 2023.
În consecință, ministerul a pregătit un proiect de OUG privind acordarea de la bugetul de stat, pentru perioada decembrie 2023 – martie 2024, a unui grant de 349.953.007 lei Complexului Energetic Valea Jiului, din care 91.558.274 lei pentru luna decembrie 2023.
″Suma suplimentară în valoarea totală de 91.558,274 mii lei pentru luna decembrie 2023 se alocă, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prin suplimentarea bugetului Ministerului Energiei prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023. Valoarea ajutorului de stat pentru perioada ianuarie - martie 2024, în cuantum de 258.364,733 mii lei, se suportă din bugetul de stat aprobat pentru anul 2024. Excedentul anual rezultat din execuția sumei de 91.558,274 mii lei pentru luna decembrie 2023 se reportează în anul următor, cu aceeași destinație″, scrie în draftul de act normativ.
CITEȘTE ȘI România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. PET-urile vechi strânse pe balcon sau în cămară nu vor primi garanția de 50 de bani. Programul va porni la 30 noiembrieAceasta a fost inițiat ″în considerarea existenței necesității de a securiza și proteja zonele fostelor exploatări miniere, pentru a preveni riscurile potențiale și a asigura o tranziție corectă și sustenabilă către o economie neutră din punct de vedere climatic″, precum și ″luând în considerare particularitățile zăcământului de huilă din subteranul Văii Jiului și faptul că o închidere rapidă nu ar rezolva problema reducerii riscurilor identificate, fiind crucial să se acționeze printr-o reglementare de finanțare de urgență a activității″, potrivit notei de fundamentare.
Sursa citată relevă că cele mai importante pericole actuale, în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, sunt riscul de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, fiind esențială, ca primă urgență, demararea, în cazul exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, respectiv continuarea, în cazul exploatărilor miniere Lonea și Lupeni, a activităților de punere în siguranță a zăcământului, prin eliminarea cantităților de substanță minerală care constituie riscuri, precum și a lucrărilor speciale în vederea instrumentării în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere. Este necesar ca aceste activități să se deruleze în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid).
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție surpriză: Producător canadian celebru de geci de lux cumpără o fabrică în România, care livrează și pentru alți giganți″(…) stabilitatea și funcționalitatea Societății Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ) - SA sunt esențiale pentru securitatea energetică a României și asigurarea independenței energetice pe durata iernii 2023-2024, și (…) un eventual nou faliment ar putea avea repercusiuni severe asupra angajaților și asupra comunităților locale, fapt ce conduce la necesitatea unei intervenții urgente a statului în sprijinul companiei. (…) reglementarea urgentă a unui mecanism de finanțare sub forma unui ajutor de stat pentru CEVJ SA asigură pentru cei 2.000 de angajați banii de salarii pe durata iernii și a primăverii, creând premisele de consolidare a lucrărilor de punere în siguranță și de asigurare a tranziției juste în Valea Jiului″, se arată în documentul citat.
Noul ajutor de stat va fi notificat Comisiei Europene.