FOTO Nuclearelectrica a semnat la Paris contractul de jumătate miliard euro pentru retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă

scris 28 nov 2023

Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy, o companie AtkinsRéalis, și Canadian Commercial Corporation, corporație federală de stat, au semnat la Paris contractul în valoare de 525 milioane euro (781 milioane dolari canadieni) pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, a cărei atribuire a fost anunțată recent.

IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN MATERIAL ȘI ÎN GALERIA FOTO

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

Urmărește-ne și pe Google News

Candu Energy Inc., o companie AtkinsRealis SNC-Lavalin Group Inc,. și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, vor furniza “scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie”, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Prosumatorii care instalează panouri solare mai mari decât consumul lor vor fi sancționați, spune ministrul Energiei. Programul Casa Verde va avea un buget pentru baterii de stocare CITEȘTE ȘI Prosumatorii care instalează panouri solare mai mari decât consumul lor vor fi sancționați, spune ministrul Energiei. Programul Casa Verde va avea un buget pentru baterii de stocare

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performanțe unități la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continuă să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprenta de carbon dintre toate sursele.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

"Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitățile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

FOTO Nuclearelectrica a semnat la Paris contractul de jumătate miliard euro pentru retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă

"Datele fundamentale de pe piața energiei nucleare arată că va exista o cerere susținută și robustă din partea guvernelor din întreaga lume pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor și pentru construcții noi", a comentat Ian L. Edwards, președinte și director executiv, AtkinsRéalis. "De la începutul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreaga lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcțiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârșitul duratei lor de viață. Având în vedere că se așteaptă ca cererea globală de energie electrică de bază să se dubleze sau să se tripleze, ceea ce echivalează cu o piață pentru peste 1.000 de reactoare noi, există multe oportunități de prelungire a duratei de viață pe care tehnologia noastră CANDU extrem de avansată este bine poziționată pentru a le valorifica, ajutând în același timp Canada să își mențină statutul vital de națiune nucleară de nivel 1."

CONTEXT:

  • Cele două unități CANDU de la Cernavodă furnizează 20% din energia electrică a României. De la punerea în funcțiune a celor două unități, în 1996 și, respectiv, 2007, țara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2. Funcționarea pe termen lung a centralei de la Cernavoda este esențială pentru a ajuta România să își atingă obiectivele de stabilitate energetică și de decarbonizare, precum și pentru a elimina treptat aproape 4 gigawați oră de energie electrică produsă pe bază de cărbune până în 2032.
  • Guvernul român și SNN și-au anunțat, de asemenea, intenția de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavoda. Patru reactoare CANDU operaționale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a României la 33%.
  • SNN a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu o filială a Ontario Power Generation pentru a colabora la producția de izotopi medicali care salvează vieți cu ajutorul reactoarelor lor CANDU. Coproducția de izotopi medicali în timp ce reactorul produce simultan energie electrică este o caracteristică unică a tehnologiei CANDU, valorificată deja cu succes de operatorii CANDU din Ontario.
  • Unitatea 2 a reactorului CANDU de la Cernavodă deține recordul mondial pentru cel mai mare factor de capacitate (compus din fiabilitate și timp de funcționare) dintre toate reactoarele nucleare la nivel mondial. Tehnologia CANDU din Ontario deține recordul pentru cea mai lungă durată de funcționare continuă pentru orice reactor nuclear din lume.
  • Exploatarea pe termen lung a tehnologiei CANDU, atât prin intermediul reactoarelor CANDU existente la Cernavoda, cât și prin intermediul noilor reactoare CANDU care urmează să fie construite, va contribui la potențialul României de a deveni un centru regional pentru securitate energetică și energie electrică curată în Europa de Est, cu sprijinul tehnologiei canadiene.

AtkinsRealis a fost implicată în proiecte de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU la nivel global, inclusiv cele în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRealis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

Nuclearelectrica este compania de stat producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român dețînând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
nucleaelectrica
retehnologizare
unitatea 1
cernavodă
candu energy inc.
atkinsrealis