Guvernul rus se așteaptă la o redresare a producției de țiței în luna iunie

Guvernul rus se așteaptă la o redresare a producției de țiței în luna iunie
scris 4 iun 2022

Redresarea producției de petrol în Rusia în raport cu lunile precedente ar putea atinge un vârf în luna iunie, cifrele de la începutul lunii find promițătoare, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak pentru postul de televiziune Rossiya 24.

„Producția a scăzut ușor în martie și aprilie și s-a redresat într-o oarecare măsură în luna mai. Observăm o revenire mai puternică în iunie, când va fi atins un punct de echilibru în noul context caracterizat de restricții (impuse de UE exportului de țiței rusesc -n.r.), de schimbări pe lanțul logistic și de creșterea costurilor de transport. Cred că în iunie vom avea o recuperare maximă în raport cu nivelurile anterioare", a precizat Novak.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit vicepremierului rus, rata de utilizare a rafinăriilor ruse a fost afectată de reducerea producției.

Rusia și-a redus producția țiței cu 0,86 milioane de barili pe zi în aprilie, comparativ cu martie, la 9,16 milioane barili pe zi, potrivit cartelului petrolier OPEC+.

O sursă citată de agenția Interfax susține că în luna mai Rusia a crescut producția cu 1,1%, comparativ cu aprilie, ajungând la aproximativ 9,3 milioane barili pe zi.

Cartelul petrolier OPEC+ a decis joi, în urma unor discuții care au durat numai 11 minute, să majoreze producția pentru lunile Iulie și august cu 50% față de majorările lunare anterioare, într-un compromis care păstrează poziția centrală a Rusiei ca membru al cartelului extins, dar face concesii și presiunilor marilor consumatori globali, printre care și Statele Unite.

Potrivit unor surse din interiorul cartelului, citate atât de Bloomberg, cât și de Wal Street Journal, membrii OPEC+ au aprobat o majorare a producției pentru iulie și august de 648 mii barili pe zi, în creștere cu 50% față de creșterile lunare precedente de 432 mii barili pe zi.

Rusia a susținut propunerea, unul dintre motive fiind acela că majorarea este una în parte virtuală. Statele care n-au putut să-și crească producția nici în trecut, precum Angola, Nigeria sau, de la declanșarea invaziei Ucrainei, chiar Rusia, tot vor beneficia de o cotă superioară, ceea ce înseamnă, potrivit Bloomberg, că majorarea efectivă a producției cartelului va fi mai redusă decât cea din cifrele oficiale, așa cum s-a întâmplat și în ultimele luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
producție
țiței
redresare