Guvernul rus ar putea revizui prețul petrolului pe care și-a construit bugetul pentru anul viitor, de 50 de dolari pe baril, a declarat miercuri ministrul Economiei Alexei Uliukaiev, potrivit Dow Jones Newswires, care citează agenții de presă din Rusia.
“Prețul petrolului ar putea fi revizuit la o valoare mai redusă”, a declarat Uliukaiev.
Veniturile din exportul de petrol și gaze reprezintă aproximativ 50% din veniturile bugetare ale guvernului rus.
Potrivit CNN, în prezent, bugetul pe 2016 este construit pe un preț al petrolului de 50 dolari pe baril. În plus, guvernul rus estimează că petrolul se va tranzacționa la un preț cuprins între 40 și 60 de dolari în următorii 7 ani.
Potrivit scenariului inițial, ce implica un preț al barilului de petrol de 50 de dolari, executivul de la Moscova estima un deficit bugetar pentru 2016 de 3% din PIB, cifră despre care președintele Vladimir Putin a declarat că este nivelul maxim pe care-l va accepta. Cu alte cuvinte, un preț mediu al petrolului mai redus de 50 dolari pe baril în 2016 va conduce la inevitabile reduceri ale cheltuielilor bugetare.
Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează pentru 2015 o creștere economică de -3,8%, cifră care ar urma să se reducă în 2016 la -0,6%.
Producția de petrol a Rusiei ar putea scădea
Declarația lui Uliukaiev este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, cu numai o zi în urmă, ministrul Energiei, Alexander Novak, afirmase că producția de petrol a Rusiei se va reduce începând cu 2017 în cazul în care politica fiscală a Moscovei nu se va schimba.
Într-un interviu acordat publicației Kommesant, Novak a explicat că soarta producției din Rusia depinde de comportamentul autorităților și de anticipațiile companiilor energetice. Motivul: guvernul rus a anunțat că va îngheța în 2016 la 42% taxa percepută pe exportul de petrol, pri amânarea cu un an a reducerii la 36%, cum prevedea Codul fiscal. Guvernul rus susține că a fost nevoit să facă acest lucru doar temporar, din motive bugetare. Mai mulți oficiali ai industriei de petrol și-au exprimat însă îngrijorarea că această amânare a reducerii taxării la export se va permanentiza.
“Există riscul ca producția de petrol a Rusiei să se reducă începând cu 2017. Dacă decizia de amânare a reducerii taxării va dura doar un an și, la fel de important, dacă firmele din industrie cred acest lucru, atunci ele vor continua să se împrumute și să investească, iar producția va rămâne la un nivel constant și în 2017-2018. Dacă însă companiile vor primi un semnal care să le facă să creadă că această decizie este una pe termen lung, ele nu se vor mai împrumuta și nu vor mai face investiții”, a explicat Novak, citat de Reuters.
Ministrul rus al Energiei anticipează că producția de petrol a Rusiei, stimulată de investițiile efectuate în ultimii 2-3 ani, va ajunge în acest an la un nivel de 533 milioane tone, în creștere, în pofida prețului neprietenos al petrolului, față de anul trecut, când s-a înregistrat o producție de 526,7 milioane tone.