Guvernul vrea să majoreze cu peste 100% amenzile pentru nerespectarea Legii minelor, astfel că cea mai aspră sancțiune contravențională din domeniu va crește de la 50.000 lei la 100.000 lei, limita maximă prevăzută de legislația în vigoare a amenzilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Legea minelor din 2003, în vigoare, prevede că nivelul amenzilor se actualizează periodic cu rata inflației prin hotărâre de guvern, ceea ce nu s-a întâmplat deloc până acum.
Potrivit INS, în perioada 1 martie 2003 – 30 iunie 2019, România a înregistrat o creștere cumulată totală a prețurilor de consum de 111,6%.
CITEȘTE ȘI Gabriela Firea a semnat contractul pentru realizarea parcării de tip park&ride de la intersecția Pantelimon-VerguluiAstfel, limitele amenzilor în minerit vor crește de la 3.000 – 6.000 lei 6.348 - 12.696 lei pentru neînființarea de sucursale locale de către companiile miniere străine deținătoare de licențe miniere, neîntocmirea de documentații pentru obținerea autorizațiilor de mediu, netrimiterea la ANRM a documentelor prevăzute de licență, neinformarea ANRM cu privire la controalele altor instituții, nerespectarea confidențialității informațiilor primite de la ANRM, nerecuperarea și nepăstrarea mineralelor cu valoare estetică sau științifică, nepredarea în condițiile legii a perimetrelor la finalul concesiunilor și neluarea măsurilor dispuse de ANRM.
De la 6.000 – 20.000 lei la 12.696 - 43.230 lei vor crește limitele amenzilor pentru nerespectarea Legii minelor și a prevederilor licenței miniere, neînceperea la timp a activităților miniere, neactualizarea planului de încetare a activității, neîndeplinirea la timp a măsurilor dispuse de ANRM, neefectuarea la zi a măsurătorilor topografice, efectuarea fără aviz de lucrări miniere în zona căilor navigabile, neorganizarea de servicii medicale de prim ajutor la intrările în mine și nemenținerea pe toată durata exploatării a garanției financiare pentru refacerea mediului.
De la 20.000 – 50.000 lei la 42.320 – 100.000 lei vor crește limitele sancțiunilor contravențiale aplicate pentru activități miniere derulate în perimetre neautorizate, neefectuarea lucrărilor de refacere a mediului, folosirea ilegală de deșeuri și substanțe periculoase, radioactive sau poluante, neefectuarea lucrărilor de conservarea sau închidere a minelor, inclusiv monitorizarea factorilor de mediu după închidere, și neachitarea taxelor și redevențelor miniere în termenele prevăzute de lege.
CITEȘTE ȘI Trump acuză Google, fără probe, că a depus eforturi să-i murdărească campania în 2016 și amenință că supraveghează gigantul tehnologiei ”foarte îndeaproape” în privința alegerilor din 2020Ultimul raport de activitate disponibil public al ANRM datează din 2016, iar acolo se menționează că, în anul respectiv, instituția a dat amenzi în valoare totală de 535.000 lei pe Legea minelor.
În primăvară, Guvernul a majorat taxele anuale pe activitățile de prospectare, explorare și exploatare minieră, datorate de titularii de licențe din domeniu și stabilite în sume fixe aplicate la kilometrul pătrat de perimetru minier, cu peste 5%.
Potrivit proiectului noii Legi a minelor, Guvernul vrea să elimine taxele anuale pe activitățile de prospectare, explorare și exploatare minieră, datorate de titularii de licențe din domeniu și stabilite în sume fixe aplicate la kilometrul pătrat de perimetru minier, și să modifice redevențele miniere. Una dintre principalele schimbări este că, pentru unele resurse minerale, redevența datorată va fi stabilită prin raportare la un preț de referință fixat prin luarea ca reper a cotațiilor respectivelor substanțe pe bursele internaționale.