Surpriză: Hidroelectrica ia în calcul preluarea unor active românești ale Enel și CEZ

Surpriză: Hidroelectrica ia în calcul preluarea unor active românești ale Enel și CEZ
scris 7 aug 2019

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de statul român prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, ia în calcul inclusiv posibila preluare a unor active românești ale grupurilor CEZ și Enel, relevă un document analizat de Profit.ro, cel mai probabil din sectorul producției de energie regenerabilă, ca parte a planului său de extindere prin achiziții.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul este în fază incipientă, în perioada următoare urmând să fie analizate beneficiile economice ale potențialelor achiziții, să fie estimate resursele necesare acestora, precum și posibilele obstacole de reglementare, inclusiv în ceea ce privește legislația concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News

Încă din 2015, când Hidroelectrica se afla încă în insolvență, conducerea companiei spunea că dorește să achiziționeze parcuri eoliene și fotovoltaice. Anul trecut, directorul general Bogdan Badea declara că Hidroelectrica analizează posibilitatea de a cumpăra parcuri eoliene și fotovoltaice în țară, precum și alte companii energetice, în afara granițelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producătorii de răcoritoare amenință cu concedierea a 6.500 de angajați după introducerea accizei pe băuturile cu zahăr. Risc de înlocuire a zahărului cu îndulcitori chimici și mai nocivi CITEȘTE ȘI Producătorii de răcoritoare amenință cu concedierea a 6.500 de angajați după introducerea accizei pe băuturile cu zahăr. Risc de înlocuire a zahărului cu îndulcitori chimici și mai nocivi

Grupul ceh CEZ a anunțat de curând că intenționează să-și vândă întreg business-ul din România, atât pe cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și pe cel de producție de energie eoliană, concentrat în Dobrogea, unde deține cel mai mare parc eolian onshore din Europa, la Fântânele, Cogealac și Grădina, cu o putere instalată totală de 600 MW.

De asemenea, după cum a relatat Profit.ro, Enel poate vinde pachete minoritare din business-urile de furnizare, distribuție și producție de energie din România, mai multe fonduri de investiții fiind interesate atât de participația Fondului Proprietatea la subsidiarele locale ale Enel, cât și de a achiziționa și alte procente de la grupul italian. Acesta deține pe plan local, prin Enel Green Power, 8 parcuri eoliene și 4 centrale fotovoltaice.

"La nivel național, ne uităm să cumpărăm parcuri eoliene și solare. Suntem în due-diligence cu mai multe parcuri eoliene. Ne interesează să diversificăm sursele de producție și ne uităm în special la energia verde, întrucât se completează cu portofoliul nostru. Dacă vom putea face economii la apă utilizând alte surse, va fi un plus. Avem și capacitate de stocare și putem face echilibrări. Analizăm și posibilitatea achiziției altor companii în afara țării. Avem în derulare o analiză a pieței", declara, în mai 2018, președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Apple Card, lansat oficial CITEȘTE ȘI Apple Card, lansat oficial

În mai anul acesta, Hidroelectrica a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cerând anularea deciziei prin care instituția a stabilit cantitatea de energie electrică pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze anul acesta pe piața reglementată, precum și prețurile de vânzare a acesteia. Acționar minoritar al Hidroelectrica este Fondul Proprietatea, cu circa 20% din capital.

Hidroelectrica, care caută un consultant juridic internațional care să îi ofere asistență în procesul de listare la Bursă, și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, proiectul de hotărâre de Guvern de aprobare a bugetului companiei trecând sub tăcere influența OUG 114/2018, care a impus Hidroelectrica vânzări la preț reglementat și i-a majorat contribuția bănească către ANRE de la 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală, asupra rezultatelor anticipate ale producătorului de energie hidro.

Profitul net pe 2019 este estimat la 828,98 milioane lei, în scădere cu 46,8% față de 2018 (1,54 miliarde lei). Compania anticipează că va acorda în 2019 dividende acționarilor în valoare totală de circa 713 milioane lei. Anul trecut, Hidroelectrica a dat dividende de peste 1,82 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
cez
enel
parcuri eoliene
parcuri fotovoltaice
parcul eolian cogealac
enel green power
hidroelectrica achizitii
enel vanzari active
cez vanzari active