Liberty Galați, noul proprietar al combinatului siderurgic, se află în fruntea planului de decarbonare al GFG Alliance, dar vor urma și disponibilizări în grupul controlat de familia Gupta

Liberty Galați, noul proprietar al combinatului siderurgic, se află în fruntea planului de decarbonare al GFG Alliance, dar vor urma și disponibilizări în grupul controlat de familia Gupta
scris 15 iun 2020

În aceeași zi în care anunța la Galați o investiție de 1,2 miliarde euro cu sprijinul statului român în combinatul siderurgic Liberty (fostul Sidex), pentru ca acesta să devină neutru din punct de vedere al emisiilor CO2, investiție dublată de un parteneriat cu Romgaz în vederea construirii unei centrale pe gaze care să alimenteze combinatul, miliardarul Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance, din care face parte și Liberty Galați, transmitea oficial că grupul își propune o țintă globală de creștere a eficienței de 30% în următorii ani, care va include însă și reduceri de personal în cadrul unora dintre operațiunile GFG Alliance, pe care nu le-a precizat.

Programul de reducere de costuri este impus de prăbușirea cererii de oțel în anumite regiuni ale lumii, cu procente cuprinse între 20% și 40%, ca urmare a pandemiei COVID-19, factor care se adaugă problemelor structurale, inclusiv de supraproducție, cu care piața globală a oțelului se confrunta dinainte. GFG Alliance estimează că impactul pandemiei asupra pieței va continua să se manifeste în următoarele 12-18 luni. Luna trecută, estimarea era de 3-12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

"Avem un plan foarte ambițios de a atinge sustenabilitatea climatică a producției de oțel și aluminiu și de a fi neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon, însă pe termen scurt va trebui să luăm decizii dificile pentru a atinge țintele de creștere a eficienței, ca reacție la condițiile grele de piață create de criză. Regret profund că acest lucru va necesita reducerea personalului în anumite cazuri", a declarat Sanjeev Gupta.

Următorul mare produs Apple ar putea fi un sistem de operare pentru sănătate CITEȘTE ȘI Următorul mare produs Apple ar putea fi un sistem de operare pentru sănătate

Potrivit sursei citate, scopul primordial al GFG Alliance va fi îmbunătățirea operațiunilor și optimizarea costurilor.

"Acolo unde vom fi obligați să facem reduceri de personal, ne vom consulta îndeaproape cu angajații și vom face tot ce va fi posibil pentru diminuarea impactului. Prin inițiativa noastră privind soluțiile pentru forța de muncă, ne vom strădui să oferim fiecărui muncitor afectat o ofertă de angajare, ca alternativă la disponibilizarea voluntară", a precizat Gupta.

Planurile specifice locale de investiții și de reducere a costurilor vor fi demarate în următoarele 3 luni, se mai menționează în comunicat.

Strategie în criză - Volkswagen lansează în România un abonament lunar CITEȘTE ȘI Strategie în criză - Volkswagen lansează în România un abonament lunar

GFG Alliance pune în fruntea proiectelor sale menite să ducă la atingerea neutralității CO2 a grupului până în 2030 investiția de 1,2 miliarde euro de la Galați, care include construirea a două furnale cu arc electric, dar și a unei centrale pe gaze în parteneriat cu Romgaz. Grupul precizează că aceste investiții vor fi sprijinite "de Guvernul țării, de compania națională de gaze, precum și de instituții de educație și cercetare". Liberty Galați va beneficia și de recent aprobatul ajutor de stat constând în subvenționarea de la buget a costurilor cu achiziționarea certificatelor CO2 ale marilor consumatori industriali de energie electrică din România.

Planurile de decarbonare ale GFG Alliance mai includ construirea primului furnal hibrid din Europa, la combinatul Liberty Ostrava din Cehia, precum și construirea unui furnal cu arc electric și a unui laminor de ultimă generație la unitatea de producție de oțel Whyalla din Australia. Proiectele au un orizont de implementare de 3-5 ani.

În vara anului 2019, GFG Alliance a plătit 740 de milioane de euro pentru cumpărarea combinatului de la Galați și a altor șase unități de producție siderurgică și cinci centre de servicii din șapte țări europene, achiziție de la grupul ArcelorMittal, obligat de Comisia Europeană să le vândă, pentru a primit aprobarea de a cumpăra, în schimb, combinatul siderurgic Ilva din Italia. La momentul preluării, Sanjeev Gupta anunța investiții în valoare de un miliard de euro, în termen de 10 ani, în combinatul de la Galați.

Rezultatele Liberty Galați pe anul trecut nu au fost încă publicate de Ministerul Finanțelor Publice. În 2018, combinatul gălățean a înregistrat un profit net de aproape 190 milioane lei, la un rulaj de peste 5,1 miliarde lei și cu un efectiv mediu de aproape 5.200 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty galati
sidex galati
sanjeev gupta gfg alliance
romgaz liberty galati
costuri certificate co2