Premierul Sorin Grindeanu l-a revocat din funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu rang de secretar de stat, pe Gheorghe Duțu, numit în post în urmă cu aproape 5 ani, în mai 2012, tot de către PSD, prin prim-ministrul de atunci Victor Ponta, și l-a înlocuit cu unul dintre cei trei directori generali ai instituției, Aurel Gheorghe, care deținea funcția respectivă din 2013.
Până să fie numit președinte, Aurel Gheorghe, în vârstă de 58 de ani, era director general la Direcția Generală Gestionare, Evaluare, Concesionare Resurse/Rezerve Minerale și Integrare Europeană a ANRM.
ANRM este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea primului-ministru, fiind autoritatea competentă abilitată să aplice dispozițiile Legii minelor și pe cele ale Legii petrolului.
Schimbarea conducerii ANRM, după aproape 5 ani, survine la puțin timp după ce Curtea de Conturi a publicat un raport extrem de critic la adresa activității instituției din perioada 2011-2015 (detalii aici și aici). Nereguli au fost semnalate și de către fostul Guvern Cioloș (detalii aici, aici și aici).
CITEȘTE ȘI Tranzacția începutului de an: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, vor clădirile de birouri AFI 1, 2, 3, 4 & 5. Au semnat deja scrisoarea de intenție pentru cumpărareDe asemenea, anul acesta ar trebui finalizată modificarea legislației primare în sectorul de petrol și gaze, precum și în cel minier, inclusiv în privința taxării, dar și a reglementării activităților miniere periculoase pentru mediu. În noiembrie anul trecut, fostul ministru tehnocrat al Finanțelor, Anca Dragu, declara că ministerul a finalizat, în colaborare cu FMI, proiectul modificării legislației privind redevențele petroliere, pe care îl lasă "moștenire" înspre aprobare viitorului Executiv. În plus, este așteptată organizarea unei noi runde de licitații pentru concesionarea de perimetre de explorare și exploatare de zăcăminte de țiței și gaze naturale.
Aurel Gheorghe, noul președinte al ANRM, este de profesie geolog și, până să fie numit director general în Agenție în 2013, a lucrat pentru mai multe companii private.
Astfel, între 2006 și 2008, Gheorghe a lucrat ca șef al departamentului de geologie al Tarmac România, subsidiara locală a diviziei britanice de materiale de construcții a gigantului minier multinațional Anglo-American, care a intrat pe piața românească chiar în 2006, prin achiziția companiei de agregate și betoane CMG Materials Group București. Ulterior, în perioada 2008-2009, noul șef al ANRM a lucrat ca inginer geolog la departamentul de resurse minerale și tehnologii de mediu al companiei de construcții Porr Construct România, controlată de austriecii de la Porr Group.
Până în 2012, când a fost radiată în urma falimentului, Aurel Gheorghe a deținut propria firmă de consultanță și studii în domeniul resurselor minerale, apei și protecției mediului, Dacia Trading and Consulting, înființată în 2003, în parteneriat cu Ion Vasile.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Concluziile controlului ASF la Asirom, cu nereguli indicate anterior și la Astra. Șefi sancționați, despăgubiri plătite greu sau parțialÎn 2012, timp de 7 luni, Aurel Gheorghe a lucrat pentru grupul rus Vimetco, proprietarul Alro Slatina, ca manager de proiect al programului de explorare derulat de ruși pe concesiunea africană cu zăcăminte de bauxită deținută de Vimetco în provincia Kambia din Sierra Leone. Vimetco și-a reînnoit licența de exploatare de bauxită din Sierra Leone chiar în 2012, pe 20 de ani. Rușii au concesionat exploatarea respectivă în 2008, perimetrul concesionat având o suprafață de 321 kmp și rezerve de minereu estimate la 31 milioane tone, care asigură o producție anuală de peste 1 milion de tone.
În perioada ianuarie-decembrie 2013, Aurel Gheorghe a fost consultant pentru resurse și rezerve minerale la firma Origami Consulting SRL din Ilfov a fostului său partener Ion Vasile, specializată în consultanță pentru accesarea de fonduri europene, inclusiv pentru companii și instituții de stat. Firma a intrat în insolvență în anul următor, 2014, cu datorii de peste 1,5 milioane lei. Potrivit administratorului judiciar al companiei, BFJ Consulting Group, insolvența a survenit din cauză că mai multe comune pentru care Origami Consulting SRL elaborase proiecte și studii de fezabilitate pentru accesarea de fonduri UE nu și-au plătit facturile.
Noul președinte al ANRM deține, potrivit declarației sale de avere, 3 apartamente și o casă de locuit (unul din apartamente și casa fiind primite moștenire) și un autoturism Ford Cortina fabricat în 1974. În 2015, Aurel Gheorghe a încasat în total din salariul de director general în ANRM suma de 62.402 lei, respectiv 5.200 lei pe lună. În același an, fostul președinte al ANRM, Gheorghe Duțu, a încasat din salariu aproape 100.000 lei (circa 8.300 lei pe lună).