Grecia, Cipru și Israel au semnat joi un acord pentru construcția unui gazoduct submarin cu o lungime de 1.900 de kilometri, între zăcămintele din estul Mediteranei care se dezvoltă rapid și Europa, transmite Reuters.
Cu toate că Turcia se opune proiectului, țările participante vor să ajungă la o decizie finală de investiții până în 2022, iar conducta să fie finalizată până în 2025, pentru a contribui la diversificarea resurselor energetice ale Europei, scrie News.ro.
Guvernele europene și Israelul au convenit anul trecut un acord pentru continuarea așa-numitului proiect EastMed, în valoare de 6-7 miliarde de dolari, care ar urma, într-o primă etapă, să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Israel și apele teritoriale ale Ciprului către insula Creta, apoi prin Grecia continentală și pînă la rețeaua europeană de gaze, via Italia.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Prețul petrolului sare cu peste 4% în condițiile în care un atac american ucide un comandant militar iranian în IrakMiniștrii Energiei din Grecia, Israel și Cipru, Kostis Hațidakis, Yuval Steinitz și Yiorgos Lakkotrypis, au semnat acordul final referitor la conductă la o ceremonia organizată la Atena.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe a spus că orice proiect care ignoră drepturile Turciei și ale turcilor ciprioți legate de resursele naturale din estul Mediteranei va eșua.
”Cea mai economică și sigură rută de utilizare a resurselor naturale din estul Mediteranei și pentru livrarea lor pe piețele de consum din Europa, inclusiv în țara noastră, este Turcia”, a afirmat acesta într-un comunicat.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, președintele cipriot Nicos Anastasiades și premierul israelian Benjamin Netanyahu au spus că acordul nu este împotriva unei țări.
Regiunea duce lipsă de o infrastructură semnificativă de petrol și gaze, iar relațiile politice dintre țări, inclusiv între Cipru, Grecia, Israel, Liban și Siria, sunt tensionate în mai multe privințe.
Semnarea acordului pentru gazoductul EastMed are loc la câteva săptămâni după semnarea de către Turcia și Libia a unui acord pentru stabilirea granițelor în Mediterana, față de care Grecia, Cipru și Israelul se opun.
Potrivit analiștilor, acordul poate reprezenta o barieră pentru proiectul gazoductului, care ar trebui să treacă prin zona economică preconizată de Turcia și Libia.
”Dacă Turcia ar fi interesată, ușa este deschisă”, a declarat ministerul israelian al Energiei, Yuval Steinitz.
Proiectul conductei este deținut de IGI Poseidon, companie mixtă între compania elenă de gaze DEPA și grupul italian Edison.
DEPA a semnat joi o scrisoare de intenție cu Energean,, un producător de gaze cu operațiuni concentrate în estul Mediteranei, pentru achiziția a 2 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la exploatări de gaze ale Energean din largul Israelului, prin intermediul conductei planificate.
Grecia a anunțat că acordul va fi finalizat după semnarea acestuia de către Italia.