Boloș confirmă - care vor fi pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor și ce va fi cu salariul minim

Boloș confirmă - care vor fi pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor și ce va fi cu salariul minim
scris 12 sep 2023

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat informațiile Profit.ro pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Anunțul ministrului

Urmărește-ne și pe Google News

Pragul 1: Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei, impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

Pragul 2: Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri

"Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei care au o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16% și dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri. Se consideră că peste 30% este optimizare fiscală", a spus Boloș, la Antena 3.

El a confirmat totodată că este luată în calcul majorarea salariului minim de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, chiar de luna viitoare.

Profit.ro a anunțat recent că, în ce privește microîntreprinderile, rămâne formula cu impozit de 1% până la venituri de 60.000 de euro și 3% pentru venituri cuprinse între 60.000 de euro și 500.000 de euro, cu noutatea că ,dacă rata profitabilității este mai mare de 30% pe segmentul 60.000 -500.000 de euro, microîntreprinderea trebuie să treacă la impozit pe profit.

EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nevoia de împrumuturi a Guvernului ar urma să crească la un nivel record

Criteriul privind profitabilitatea este luat în calcul să se aplice pentru situațiile financiare de anul acesta, ceea ce ar putea pune probleme mari actualelor microîntreprinderi. De asemenea, pare a fi limitat la două numărul de microîntreprinderi la care o persoană poate avea participații de peste 25%.

Un nou sistem de impozitare va viza și companiile. Cum a anunțat Profit.ro, Finanțele au renunțat la ideea de a introduce un ajustor fiscal, dar vor aplica un sistem de impozit pe cifra de afaceri. Astfel, pentru contribuabilii care au o rată a rentabilității sub 3%, impozitul va fi de 0,5%. Pentru cei care au peste 3%, va fi de 1%. Dar acele procente de 0,5% și 1% fac parte dintr-o formulă introdusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
contributii sanatate
contributii pensie
cas
cass
activitati independente
drepturi de autor
microintreprinderi
impozit