România este astăzi cea mai scumpă piață de electricitate din Europa, cu un preț de aproape 120 euro/MWh, cu 20% peste cel din Germania și cu 40% superior prețului mediu înregistrat pe piața spot din Franța, arată date analizate de Profit.ro.
În apropierea orei 8, media consumului orar se ridica la 8.000 MW, iar cea a producției, la aproximativ 6.600 MW, România fiind nevoită să importe 1.400 MW pentru a-și acoperi consumul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de energie eoliană se situa la sub 100 MW, după ce, la începutul perioadei mai friguroase, aceasta ajungea și la 2.500 MW.
Energia hidro (2.200 MW) și cea din hidrocarburi (1.800 MW) sunt astăzi principalele surse interne de acoperire a consumului, urmate de cea nucleară (cu 1400 MW). Cărbunele producea aproape 1.000 MW.
De altfel, în intervalul orar 07:00-08:00 se înregistrează și cel mai ridicat preț spot, de 190 euro/MWh (949 lei/MWh).
Prețurile energiei electrice furnizate miercuri din întreaga Europă (SURSA: EUENERGY.LIVE)
Comparativ, prețurile energiei furnizate joi în Germania și Franța erau de 100, respectiv 85 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protestul transportatorilor continuă, pentru a doua zi consecutiv. O delegație a acestora se află la Guvern. Lista revendicărilor UPDATE Ce le-a spus ministrulCele mai ieftine piețe europene erau Portugalia și Spania (27 euro/MWh).
Producția și consumul de energie din ultimele 24 de ore din România
Producția ridicată de energie hidro și eoliană, fiecare cu o medie orară de aproximativ 2.500 de MW, a făcut anterior ca România să fie una dintre cele mai ieftine piețe europene de energie la începutul perioadei mai reci, care a debutat în urmă cu 10 zile. Între timp însă, nu s-au mai înregsitrat precipitații și nici vântul nu mai bate cu aceeași intensitate.
Singurul stat din Europa cu un preț similar este Bulgaria, care, de la începutul sptămânii trecute, s-a transformat într-un importator net de energie, cererea crescând semnificativ din cauza valului de frig care a lovit țara.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Gradul de umplere cu gaz a depozitelor coboară la 75%, sub media UE. România se află totuși într-o poziție confortabilăPotrivit Novinite, chiar dacă deține cantități suficiente de materie primă, termocentrala de stat „ Maritsa - Iztok 2” funcționează la mai puțin de 30%, ceea ce a determinat Bulgaria să importe electricitate din România, Grecia, Serbia, Turcia și Macedonia.