GRAFICE România a redevenit exportator net de energie electrică

GRAFICE România a redevenit exportator net de energie electrică
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 iul 2024

România a redevenit exportator net de energie electrică în noaptea de joi spre vineri, după temperarea caniculei, care a dus la reducerea consumului, revenirea în activitate a reactorului 1 de la centrala nucleară Cernavodă, de 700 MW, și majorarea semnificativă a producției de energie a parcurilor eoliene, care până acum a fost extrem de slabă în iulie, relevă date analizate de Profit.ro.

Asta după ce, aproape întreaga lună, România nu a reușit să-și asigure necesarul de electricitate din producția proprie, importând masiv, în special la vârful de consum de seară, ceea ce a dus și la scumpiri dramatice pe piețele angro spot.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT - TAROM vede că intră anul acesta pe profit, după mulți ani de pierderi. Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajați CITEȘTE ȘI DOCUMENT - TAROM vede că intră anul acesta pe profit, după mulți ani de pierderi. Calendarul restructurării TAROM. Scade numărul de angajați
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Sistemul energetic național a început să aibă sold de export (de 5 MW), cu producție mai mare decât consumul, începând cu ora 2:33 a nopții trecute, când generarea s-a cifrat la 5.452 MW, iar consumul – la 5.447 MW, cu aport al eolienelor de 1.043 MW și energie nucleară de 1.292 MW, potrivit datelor Transelectrica.

GRAFICE România a redevenit exportator net de energie electrică

La 11:02, România exporta 655 MW, cu producție de 6.571 MW, în care eolianul avea ponderea cea mai mare (1.336 MW), și consum de 5.916 MW.

GRAFICE România a redevenit exportator net de energie electrică

VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui \ CITEȘTE ȘI VIDEO Cu doar câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice, trenurile Franței sunt victima unui "atac masiv pentru a paraliza rețeaua TGV": Acte de sabotaj, este absolut îngrozitor!

Aproape de ora 13, soldul de export a ajuns chiar la 842 MW.

Pe piața spot a zilei următoare (PZU), cotația orară pentru vârful de consum de seară, de la ora 21, s-a redus de la 2.888 lei/MWh la circa 1.521 lei/MWh.

Situația s-a schimbat puțin după ora 17, când, ca urmare a creșterii consumului și scăderii producției de curent din vânt, soldul a redevenit de import, de 95 MW. La 18:37, din aceleași motive, importul a ajuns la 630 MW.

În weekendul trecut, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, pe termen scurt, au fost luate măsuri pentru creșterea producției interne de energie, fiind puse în funcțiune capacități suplimentare de câteva sute de MW, în principal pe cărbune, de la Complexurile Energetice Oltenia și Valea Jiului, precum și pe gaze (CET Sud București din cadrul ELCEN).

GRAFICE România a redevenit exportator net de energie electrică
viewscnt
Afla mai multe despre
export energie
consum energie
scumpire energie
producție energie