Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și-a dublat anul trecut cantitatea de energie vândută în calitate de furnizor atât tuturor clienților finali, cât și al celor doar de pe piața concurențială, ocupând în prezent poziția a doua în topul furnizorilor concurențiali, după PPC (fosta Enel), care activează însă prin 2 firme, PPC Energie și PPC Energie Muntenia, relevă analiza Profit.ro.
Hidroelectrica a vândut anul trecut, în calitate de furnizor (nu de producător) către clienții finali (cei concurențiali și cei de pe piețe de serviciu universal și de ultimă instanță), 6,4 TWh, din care 6 TWh clienților finali de pe piața concurențială.
Astfel, dacă sunt tratate individual companiile furnizoare, Hidroelectrica ocupă prima poziție pe piața concurențială, cu o pondere de 15,58%, peste Electrica Furnizare, cu 10,45%.
Grecii de la PPC (fosta Enel), însă, au 2 companii de furnizare, PPC Energie, cu o cotă de 9,28%, și PPC Energie Muntenia, cu una de 8,31%, pe piața concurențială în 2023. Ceea ce face ca, per total, PPC Energie să fie liderul acestei piețe raportat strict la această situație cumulată, cu 17,59%, păstrându-și poziția din 2022, când avea însă o cotă de 21,2%.
Dacă includem și clienții de pe piața pentru serviciu universal și pe cei de pe piața de ultimă instanță, Hidroelectrica este depășită nu numai de PPC, ci și de Electrica Furnizare, cu o cotă de 16,77%, față de cea de 13,09% a furnizorului, care este și producător de energie hidro.
CITEȘTE ȘI Reacția OMV Petrom după asaltul declanșat de inspectorii ANPC asupra benzinăriilorÎn 2022, Hidroelectrica vânduse, în calitate de furnizor, doar 3,8 TWh clienților finali, aproape în totalitate pe piața concurențială.
În urma majorării vânzărilor în calitate de furnizor concurențial din 2023 la 6,4 TWh, Hidroelectrica a depășit în topul celor mai mari furnizori, companii precum E.On Energie sau Electrica Furnizare.
Hidroelectrica avea de încasat la finalul anului trecut facturi restante de pe segmentul de furnizare de peste 3 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate din profitul net realizat în acel an și un nivel mai mult decât dublu față de suma raportată la finalul lui 2022, de 1,35 miliarde lei.
Suma este aproape egală cu veniturile realizate de companie din activitatea de furnizare energie electrică pe întreg anul 2023, de 3,5 miliarde lei, în creștere cu 132% față de cele obținute în anul precedent.
Responsabilitatea aparține însă în primul rând nu clienților, ci companiei, care a emis facturi cu întârziere, iar, în unele cazuri, nu a mai emis facturi de la finalul anului 2022.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gabriel Resources anunță, după ce a pierdut procesul cu România pentru Roșia Montană, că nu mai are baniSoldul creanțelor comerciale a crescut cu 123% la 3 miliarde lei la 31 decembrie 2023 de la 1,35 miliarde lei la 31 decembrie 2022, precizează Hidroelectrica.