GRAFICE Gigantul rus Gazprom pare a fi mai prietenos cu România

GRAFICE Gigantul rus Gazprom pare a fi mai prietenos cu România
scris 28 oct 2021

Dacă oficialii europeni se plâng de faptul că Gazprom nu este dispus să majoreze cantitățile de gaz livrate, în special pentru piața spot, în cazul României gigantul rus pare a fi mai prietenos, dublând capacitatea rezervată pentru luna noiembrie, comparativ cu cea din octombrie.

În timp ce în cadrul licitației lunare din septembrie pentru luna octombrie a fost rezervată o capacitate import prin punctul de interconectare Negru Vodă (alimentat din TurkStream) de 57,5 GWh/zi, 37% din cea totală, de 153 GWh/zi, săptămâna trecută a fost rezervată pentru luna noiembrie o capacitate aproape dublă, de 107,43 GWh/zi (peste 70% din capacitatea totală).

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În această iarnă, producția internă în cădere liberă față de cea din anii trecuți, de aproximativ 240-245 GWh/zi, și cantitățile de gaze extrase din depozite nu vor putea acoperi consumul intern. Iar punctul de interconectare cu cea mai mare capacitate de import este cel de la Negru Vodă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De asemenea important: Gazprom a anunțat că prelungirea gazoductului TurkStream către Ungaria, prin Bulgaria și Serbia, va fi finalizată până pe 1 octombrie, existând temerea că în cazul în care gigantul rus decide să închidă fostul coridor transbalcanic, România ar putea avea o problemă de alimentare cu gaze în această iarnă. Într-o zi geroasă, după calculele Profit.ro, România ar putea avea nevoie de importuri de 235 GWh, iar prin punctele de interconectare de la Csanádpalota (capacitate de 77,53 GWh/zi) și Giurgiu-Ruse(capacitate de 27,54 GWh/zi), va putea importa doar 105,07 GWh/zi.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Tariful perceput de Bulgartransgaz s-a majorat cu 20%, de la 0,0315 leva/KWh pentru gazul care este importat în octombrie la 0,0377 leva/KWh/zi (0,1 lei/KWh/zi) pentru gazul care urmează a fi importat în noiembrie, în timp ce cel încasat de Transgaz s-a majorat cu peste 50%, de la 0,077 lei/KWh/zi în octombrie la 0,115 lei/KWh/zi în noiembrie.

De altfel, deși rezervarea lunară pe octombrie, efectuată probabil de cele două firme prin care Gazprom exportă gaz în România, Gazprom Schweiz AG (și subsidiara sa WIEE) și Conef Energy (și compania soră IMEX Oil), era de doar 57,5 GWh/zi, s-a apelat și la rezervări pe termen scurt, astfel că în prezent importul de gaze prin Negru Vodă este de aproximativ 90 GWh/zi.

O capacitate de import de 73,5 GWh/zi este rezervată pentru noiembrie și prin punctul de interconectare Csanádpalota, dublă față de capacitatea de export rezervată prin același punct, de 30 GWh/zi.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Rezervările de capacitate pentru noiembrie au redus și presiunea pe prețuri. După ce pe 6 octombrie cotațiile gazului cu livrare în noiembrie ajunseseră la 700 lei/MWh, ultima tranzacție cu un astfel de activ s-a încheiat la un preț de 446 lei/MWh.

Operatorul sistemului de transport gaze național, Transgaz, se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import. Licitația prin care compania vrea să achiziționeze 860 GWh de gaze, estimată la o valoare cuprinsă între 477 și 596,5 milioane lei, confirmă faptul că prețul gazului s-ar putea să nu fie cea mai mare problemă a României în această iarnă, cum cred politicienii care au adoptat adoptat măsuri de subvenționare și plafonare a acestuia, ci o problemă mai stringentă ar putea fi disponibilitatea gazului, așa cum a avertizat în repetate rânduri Profit.ro.

Recent, Ambasada Federației Ruse în România a avertizat că au fost identificate cazuri de falși intermediari români ai gigantului rus de stat Gazprom, care vor să îi înșele pe importatorii locali de gaze naturale rusești, și a anunțat că, în primele 10 luni ale anului în curs, România a importat din Rusia aproape 2,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât pe parcursul întregului an 2020 (puțin peste 2 miliarde mc).

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
transgaz
bulgartransgaz
negru vodă
turkstream
rezervări
capacitate