GRAFICE Excedent de gaze pe piața internă în urma umplerii depozitelor. Prețurile spot au coborât săptămâna trecută sub cel reglementat

GRAFICE Excedent de gaze pe piața internă în urma umplerii depozitelor. Prețurile spot au coborât săptămâna trecută sub cel reglementat
scris 11 oct 2023

Prețurile gazelor de pe piețele spot au coborât săptămâna trecută sub cel reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii autohtoni în vederea acoperirii consumului casnic și cel al producătorilor de energie termică (PET-urilor), în urma umplerii depozitelor existând un surplus de gaze pe piața internă. Și volumele tranzacționate au crescut, existând zile în care aproximativ o treime din producția internă vânzându-se pe aceste piețe.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom

Detalii aici

Volumele tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), care au ajuns și la 45 GWh/zi pe piața pentru ziua următoare și 17 GWh/zi pe cea intraday, au fost unele considerabile, ținând cont că o mare parte din producție este alocată la preț reglementat potrivit unui algoritm furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și PET-urilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția prețurilor gazelor pe piețele spot (intraday și PZU) operate de BRM

Evoluția prețurilor gazelor pe piețele spot (intraday și PZU) operate de BRM

Pe 3 octombrie, prețurile pe cele 2 piețe spot au coborât sub 140 lei/MWh, la 136,2 lei/MWh pe cea intraday și la 133 lei/MWh pe cea pentru ziua următoare. Pe 6 octombrie, ele au fost de 141,5 lei/MWh pe piața intraday și de 137,6 pe PZU.

FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi

Prețul gazului de pe PZU cu livrare în ziua de duminică a urcat la 151,4 lei/MWh, pentru ca cel cu livrare în ziua de luni să ajungă la 164,8 lei/MWh. Prețul intraday pentru ziua de duminică a fost de 154,3 lei/MWh.

Comparativ cu prețurile din aceeași zi a anului trecut, când efectele războiului din Ucraina influențau radical piața, s-a înregistrat o prăbușire efectivă a prețurilor. La acea dată, un MWh se tranzacționa la un preț de 592 lei/MWh pe PZU și la unul de 476 lei/MWh pe piața intraday, de 4 ori mai ridicate decât cele din prezent.

Alfred Stern, șeful grupului austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom a declarat recent că Europa se află, înaintea acestei ierni, într-o situație mult mai bună decât cea în care s-a aflat anul trecut, piața liberă fiind cea care a condus la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și la un grad record de umplere a depozitelor.

Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor CITEȘTE ȘI Petrom, HG cu anexă secretă – Proprietara unei locuințe dintr-un perimetru petrolier vrea oprirea explorărilor

În prezent, există un excedent de gaze pe piața internă, gradul de umplere a depozitelor interne atingând sâmbătă un nivel de 99,4%. La acea dată, România avea înmagazinați 33,65 TWh din totalul capacității disponibile de 33,6 TWh.

Săptămâna trecută, România a produs zilnic aproximativ 250 GWh, cu aproape 100 GWh peste nivelul consumului intern. Din aceștia 90 GWh/zi erau înmagazinați și restul exportați.

Producția internă, importurile, exporturile și înmgazinările de gaze din ziua de luni (Sursa: Transgaz)

Producția internă, importurile, exporturile și înmgazinările de gaze din ziua de luni (Sursa: Transgaz)

Numai că umplerea depozitelor elimină practic posibilitatea înmagazinării gazului excedentar din producția internă, singura alternativă la reducerea producției interne fiind exportul.

Acesta este și motivul pentru care volumul importurilor s-a înjumătățit de la începutul lunii octombrie.

Luni, potrivit Transgaz, România producea 24 milioane mc, importa 6,4 milioane mc, înmagazina 6,2 milioane mc și exporta 6,7 mc de gaze, din care câte 1,3 milioane mc în Ucraina și Republica Moldova și 4,1 milioane mc în Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
ieftinire
preț
gaze
spot
pzu
intraday
importuri
exporturi
gaze
inmagazinare
românia
ungaria
ucraina
republica moldova