Liberalii au decis care sunt membrii din partid ce vor deține funcții în cadrul ANCOM și a Curții de Conturi. Lucian Heiuș, fostul președinte al ANAF, este propunerea pentru funcția de vicepreședinte a Curții de Conturi, în timp ce Pavel Popescu pentru funcția de vicepreședinte ANCOM.
De asemenea, Gabriella Ștefania Ferencz este propunerea PNL pentru funcția de membru al Curții de Conturi, arată Adevărul.
PSD îl susține pe Vlad Bontea la postul de vicepreședinte ANCOM.
PNL a avut în această dimineață o ședință a Biroului Executiv, cât și a Biroului Politic Național (conducerea extinsă). Liberalii au decis propunerile pentru funcțiile de vicepreședinte al ANCOM și Curții de Conturi.
Plenul reunit pentru votul Camerei Deputaților și Senatului pentru numirile în funcții la ANCOM și Curtea de Conturi este organizat pe 10 octombrie, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind pe 9 octombrie.
Ce venituri au membrii ANCOM și cei ai Curții de Conturi
Media salariilor lunare ale celor din conducerea Curții de Conturi sare de 25.000 de lei, ajungând până la circa 28.000 de lei, lefuri mult peste ale șefului statului, care a încasat lunar circa 15.000 de lei în 2022.
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, instalat la șefia instituției în epoca Dragnea, în 2017, a încasat în 2022 (anul fiscal aferent declarației de avere depuse în iunie 2023) 335.832 de lei, ceea ce înseamnă un salariul lunar net de aproximativ 28.000 de lei.
Vicepreședintele Curții de Conturi, Vasile Cosmin Nicula, a avut un venit asemănător, adică a primit de la instituție 324.156 de lei, adică o medie lunară de 27.000 de lei.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Noua lege RCA - Limitele minime de despăgubire în caz de accident auto vor fi modificate, obligația de asigurare va fi impusă inclusiv pentru trotinete electrice și biciclete electriceCelălalt vicepreședinte al Curții de Conturi, Ilie Sârbu, a încasat 325.130 de lei (o medie lunară de 27.100 de lei). Sârbu, care a avut mai multe mandate de parlamentar, are a avut și pensie specială de 51.998 de lei, precum și o altă pensie, bazată pe contributivitate, de 72.012 lei.
În privința celor de la ANCOM, deputații din Comisia de muncă au modificat legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, fiind introduse în categoria excepțiilor și persoanele din instituții ca BNR, ANRE, ANCOM sau ASF.
De asemenea, tot în rândul celor care beneficiază de exceptare de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat sunt cei care au vârsta și îndeplinesc condițiile necesare din rândul persoanelor care dețin funcții al căror mandat e prevăzut în Constituție. Iar în Constituție mai sunt prevăzute mandatele, cu tot cu ani, ale celor de la Curtea de Conturi, magistraților CCR, Avocatul Poporului și membrii CSM.
Potrivit declarațiilor de avere ale foștilor șefi ai Agenției, președintele instituției câștigă lunar circa 50.000 de lei.