GRAFICE Dependența tot mai mare de importurile de gaze, confirmată de facturile emise pentru serviciul de transport: AIK Energy, care a preluat importatorul Valahia Gaz, pe locul trei

GRAFICE Dependența tot mai mare de importurile de gaze, confirmată de facturile emise pentru serviciul de transport: AIK Energy, care a preluat importatorul Valahia Gaz, pe locul trei
scris 31 aug 2020

AIK Energy România SRL, companie înregistrată la Londra care recent a preluat importatorul Valahia Gaz SRL, se numără printre companiile care au apelat cel mai intens la sistemul național de transport gaze, ea fiind depășită doar de cel mai mare furnizor de gaze din România, Engie, și de cel mai mare producător de gaze, începând cu trimestrul al doilea, OMV Petrom.

Topul companiilor care au achitat cele mai sume către operatorul de transport, Transgaz, în primul trimestru, confirmă majorarea importanței importurilor în acoperirea consumului intern. Profit.ro a remarcat faptul că, deși livrările de gaze în Europa ale Gazprom au scăzut cu 25% în prima jumătate a acestui an, importurile de gaze rusești în România s-au majorat cu aproximativ 4% în aceeași perioadă, în principal ca urmare a ecartului de preț dintre cel de pe piețele europene, mai ieftine, și cel de pe piața internă.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă nu numai că volumul importurilor a fost mai mare, ci și prima de licitație obținută de Transgaz la rezervarea de capacitate pe punctele de interconectare (în special pe cel cu Ungaria de la Csanadopalota) a fost una mult superioară începând cu a doua jumătate a anului trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ponderea principalilor utilizatori ai SNT în semestrul I 2020 (Sursa: Trasngaz)

Ponderea principalilor utilizatori ai SNT în semestrul I 2020 (Sursa: Trasngaz)

Astfel, în prima jumătate a acestui an, Transgaz a facturat către AIK Energy SRL servicii de transport gaze în valoare de 83 milioane de lei (fără TVA). Facturile transmise către compania londoneză sunt depășite doar de cele emise către principalul producător de gaze din România din trimestrul al doilea, OMV Petrom, în valoare de 122,3 milioane lei, și către principalul furnizor din România, Engie, în valoare de 144,3 milioane lei.

Comparativ, în perioada similară a anului trecut, AIK Energy SRL nu figua în top 10, iar Valahia Gaz SRL ocupa ultima poziție a topului, cu facturi de 14,1 milioane lei.

Principalii beneficiari ai serviciului de transport gaze naturale și sumele plătite în semestrul I 2020 (Sursa: Transgaz)

Principalii beneficiari ai serviciului de transport gaze naturale și sumele plătite în semestrul I 2020 (Sursa: Transgaz)

În primul semestru al anului trecut, OMV Petrom (prin OMV Petrom Gas SRL și OMV Petrom SA, a căror activitate a fost subiectul unei operațiuni de fuzionare) achita către Transgaz 127 milioane de lei, cu 3 milioane de lei peste nivelul din perioada ianuarie-iunei a acestui an, iar Engie, 158,7 milioane de lei, cu 14,4 milioane lei peste suma facturată în aceeași perioadă din 2020.

Surprinde, la prima vedere, căderea Romgaz de pe poziția a doua (facturi de 98,5 milioane de lei în primul semestru al lui 2019) pe poziția a patra (facturi de 82,8 milioane de lei în perioada similară a acestui an).

Sursa: ANRE

Sursa: ANRE

Numai că, așa cum anunțat Profit.ro, trimestrul al doilea, în care Romgaz și-a redus producția cu 30%, a fost unul dificil pentru companie, profitul net diminuându-se cu aproape 50% față de perioada aprilie-iunie 2019. Romgaz a pierdut poziția de cel mai mare producător de gaze în favoarea OMV Petrom, care a continuat să producă la un nivel apropiat de cel de anul trecut, dar a mai și importat gaze. În perioada aprilie-iunie, OMV Petrom a produs cu 176 milioane metri cubi mai mult gaz decât principalul său concurent. “Livrările Romgaz au scăzut cu 16% ca urmare a consumului mare de gaze din import. Astfel, cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze din România este de 36,6%, cu 7,8% mai mică decât cota deținută în perioada similară a anului trecut (44,4%)”, nota compania în raportul cu rezultatele financiare pe primul semestru.

Față de anul trecut, în top 10 apar și combinatele deținute de Ioan Niculae, Chemgas Holding Corporation SRL și Donau Chem SRL, ambele repornite în acest an deși se aflau în insolvență, către care Transgaz a emis facturi în valoare de aproximativ 10 milioane de lei fiecare.

Sursa: ANRE

Sursa: ANRE

AIK Energy SRL este condusă pe plan local de Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
facturi
transgaz
omv petrom
romgaz
aik energy
valahia gaz