Gigantul australian Macquarie retrage peste 1,2 miliarde lei de la parcul eolian Cogealac-Fântânele, cea mai mare facilitate onshore din Europa, după ce a contestat supraimpozitarea românească

Gigantul australian Macquarie retrage peste 1,2 miliarde lei de la parcul eolian Cogealac-Fântânele, cea mai mare facilitate onshore din Europa, după ce a contestat supraimpozitarea românească
scris 1 sep 2023

Gigantul financiar australian Macquarie a decis să retragă peste 1,2 miliarde lei de la companiile deținute în România care operează parcul eolian dobrogean de la Cogealac și Fântânele, cea mai mare facilitate onshore de acest tip din Europa, cu putere instalată cumulată de 600 MW, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Australienii dețin indirect firmele românești operatoare Tomis Team și Ovidiu Development, preluate în 2020 de la grupul ceh CEZ, prin mai multe serii de vehicule investiționale controlate de divizia lor de asset management Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Urmărește-ne și pe Google News
Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, negociază cumpărarea First Bank. Și Vista Bank este în negocieri. Evaluare de 200 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, negociază cumpărarea First Bank. Și Vista Bank este în negocieri. Evaluare de 200 de milioane de euro
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele două companii românești au raportat pentru 2022 profituri nete cumulate de peste 330 milioane lei, la venituri totale însumate de 1,73 miliarde lei.

Acționarii Tomis Team și Ovidiu Development au aprobat acum reduceri de capital social, cu restituirea sumelor respective, plus distribuiri de dividende din profituri și rezerve, în sumă totală de 1,21 miliarde lei.

Șeful Carrefour evocă un „tsunami” al economisirilor CITEȘTE ȘI Șeful Carrefour evocă un „tsunami” al economisirilor

Defalcat, la Tomis Team s-a aprobat reducerea capitalului cu 375,04 milioane lei (la 778,4 milioane lei) și acordarea de dividende de 245,5 milioane lei, iar la Ovidiu Development – reducere de capital de 425,9 milioane lei (la 615,4 milioane lei) și dividende de 165,7 milioane lei. Dividendele provin atât din profiturile din 2022, cât și din rezultatele reportate ale anilor precedenți, precum și din rezerve de reevaluare.

Motivul pentru care se face reducerea de capital social îl reprezintă existența unui exces de capital″, se arată în documentele oficiale ale celor două companii.

Bulgaria și-a ridicat și în acest an sezonul turistic cu români și turci CITEȘTE ȘI Bulgaria și-a ridicat și în acest an sezonul turistic cu români și turci

CEZ a făcut o mișcare similară în 2019, înainte să-și vândă principalele operațiuni din România celor de la Macquarie.

Ulterior, în 2021, Macquarie a injectat capital de peste 780 milioane lei în Felix Renewable Holdings SRL, entitatea care controlează direct Tomis Team și Ovidiu Development, sumă nu mult diferită de cea retrasă acum de la cele două firme românești operatoare ale parcului eolian Cogealac-Fântânele, prin reducerea capitalului lor social. În 2022, dividendele de la Cogealac s-au cifrat la aproape jumătate de miliard de lei.

FOTO Protestele angajaților din Finanțe continuă CITEȘTE ȘI FOTO Protestele angajaților din Finanțe continuă

În primăvara lui 2023, Tomis Team, Ovidiu Development și producătorul hidro al Macquarie din România, TMK Hydroenergy Power, au dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în contencios administrativ și au solicitat anularea Ordinului președintelui ANAF nr. 64/2022, care stabilește modalitatea de aplicare a supraimpozitării producătorilor de energie electrică. Instanța nu a stabilit încă data primului termen al procesului.

Acțiuni similare au întreprins și alți mari producători de energie regenerabilă, cei mai afectați de supraimpozitare, ajungând chiar la Curtea Constituțională, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
parc eolian cogealac fântânele
macquarie cez romania
supraimpozitare energie
profituri energie regenerabilă