Consiliul de administrație al Gazprom va lua în considerație în ședința de pe 9 noiembrie anularea acordului semnat cu 5 companii europene, printre care și principalul acționar al Petrom, OMV, pe tema finanțării gazoductului submarin Nord Stream-2.
Potrivit Reuters, care citează un document Gazprom adresat investitorilor, decizia este consecința problemelor politice și de reglementare pe care proiectul celor de la Gazprom le întâmpină în Uniunea Europeană. Mai multe state membre UE, în special cele din Europa Centrală și de Est, se tem că, dacă va fi construit acest gazoduct, europenii își vor amplifica dependența energetică de Moscova.
Nord Stream-2, programat inițial să devină funcțional în 2019, ar fi dublat capacitatea de transport de gaze din Rusia direct către Germania, care în prezent este efectuat prin intermediul vechii conducte Nord Stream.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai multe state, în special cele din Europa Centrală și de Est, se tem că vor deveni și mai dependente de gazul rus, în plus, Nord Stream-2 putând afecta și ruta de transport a gazelor din Ucraina. În absența banilor obținuți pentru transportul gazului rusesc în Europa, Ucraina ar avea de suferit, pierzându-și orice atu în negocierile cu Gazprom pentru micșorarea prețului gazelor sau pentru obținerea unor amânări la plată.
Partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream-2, care ar fi trebuit să coste 9,9 miliarde de euro, sunt Uniper, Wintershall, Shell, OMV și Engie.
De altfel, Consiliul Concurenței din Polonia a obiectat împotriva modului de finanțare a gazoductului, în opinia sa consorțiul care ar urma să construiască și să opereze conducta neputând fi același cu cel care o și finanțează.
Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kuprianov, a recunoscut că Gazprom a fost nevoit să renunțe la acordul privind finanțarea Nord Stream-2 ca urmare a obiecțiilor poloneze.
“Va trebui să găsim o nouă schemă de cooperare între participanți. Însă totul e în ordine”, a declarat Kupriyanov citat de Reuters.