Giganții farma și băncile au împins acțiunile europene în teritoriu negativ pentru a doua zi consecutiv marți, la capătul unei ședințe în care referința pan-europeană a fluctuat între o apreciere de 0,4% și o scădere de 0,5%.
Acțiunile grupului elvețian Novartis, cel mai mare producător farma la nivel mondial, s-au depreciat cu 2,8%, până la prețul de 72,55 franci elvețieni, după ce a raportat un profit în scădere pentru al șaptelea trimestru consecutiv. Declinul a antrenat evoluții similare și pentru alți emitenți din sector, printre care Roche Holding, la care Novartis deține o participație minoritară și ale cărei acțiuni au scăzut cu 1,1%, Novo Nordisk, care a închis în coborâre cu 1,8% și AstraZeneca, care a consemnat un declin de 0,8%.
Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,4%, după ce ieri a închis aproape în stagnare. Bursa de la Paris a scăzut cu 0,2%, piața de capital de la Frankfurt a stagnat, în timp ce bursa londoneză a crescut cu 0,5%, sprijinită de companiile din minerit și de deprecierea lirei sterline.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Moneda britanică a scăzut, pentru scurt timp, sub pragul de 1,21 dolari, înaintea unui discurs al guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, în fața Parlamentului britanic. Ulterior, lira a recuperat din declin, iar în jurul orei 19:25 era tranzacționată la 1,2194 dolari, în scădere cu 0,35% comparativ cu închiderea de ieri.
Și acțiunile bancare s-au depreciat marți, ștergând câștigurile de ieri. Titlurile UniCredit s-au depreciat cu 3%, cele ale Deutsche Bank, cu 1,1%, în timp ce acțiunile Commerzbank au scăzut cu 1,4%.
Banca Monte dei Paschi di Siena a încheiat sesiunea cu o pierdere de 15%, după ce anterior a scăzut cu 23% pe fondul marcării de profituri și a fost suspendată temporar de la tranzacționare.
Pe partea de creșteri, acțiunile companiei italiene Luxottica, cel mai mare producător de ochelari și accesorii din lume, s-au apreciat cu 4,4% în urma performanțelor financiare bune din trimestrul al treilea. Vânzările companiei au crescut cu 3,2% în perioada iulie-septembrie, la 2,2 miliarde de euro, scrie MarketWatch.
Companiile din minerit au bifat o zi bună, acțiunile Anglo American și Rio Tinto consemnând aprecieri de 4,6%, respectiv 4,5%. Titlurile Glencore au avansat cu 3,6%, iar cele ale Antofagasta, cu 3%.