Gazprom și-a majorat livrările de gaz natural către state non-membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) cu 10% (sau 13,5 miliarde de metri cubi) în primele 10 luni ale acestui an, cele mai mari majorări fiind înregistrate în state vechi membre ale UE.
În pofida discuțiilor din interiorul Uniunii Europene referitoare la necesitatea reducerii dependenței energetice a statelor membre de Rusia, livrările Gazprom către Germania s-au majorat cu 7,5% (sau 2,75 miliarde metri cubi), cele către Marea Britanie - cu 54.6%, cele către Franța - cu 20,4%. Austria a importat în primele 10 luni ale acestui an cu 27,5% mai mult gaz din Rusia, iar Grecia - cu 47,3%.
Statele europene cu cea mai mare creștere a importurilor de gaze rusești sunt Olanda, cu o majorare de 91,8% și Danemarca, cu una de 149,4%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Polonia, în pofida retoricii sale antiruse, a importat, la rândul său, un volum de gaz superior cu 16,7% celui din perioada similară a anului trecut.
România a importat de-a lungul timpului 126,89 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom
Diferența de preț dintre gazul produs în România și cel rus a revigorat în acest an importul de gaz. Prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%, declara, în urmă cu patru luni președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț. Potrivit Gazprom, în 2015, România a importat de la gigantul rus 180 milioane de metri cubi de gaz, fapt ce a ridicat nivelul total al exporturilor în România de la crearea companiei rusești la un total de 126,89 miliarde de metri cubi.
În 2015, exporturile Gazprom către statele non-membre ale CSI, s-au majorat cu 8%, până la 159,4 miliarde metri cubi, susține Tass.
CEO-ul Gazprom, Alexei Miller a declarat recent că exporturile către Europa ale companiei ar putea depăși nivelul de 170 de miliarde metri cubi în 2016.