GAZE Estimarea de preț pe termen lung a principalului furnizor al Europei, care a preluat poziția Gazprom. Consecințe pentru piața din România

GAZE Estimarea de preț pe termen lung a principalului furnizor al Europei, care a preluat poziția Gazprom. Consecințe pentru piața din România
scris 29 aug 2024

Equinor, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, care a preluat această poziție de la Gazprom în urma sancțiunilor impuse de statele europene gigantului rus, se așteaptă ca prețurile gazelor să rămână între 30 și 40 de euro pe MWh pe termen lung.

De ce este important Prețul gazelor pe termen lung este relevant nu numai din perspectiva facturilor achitate de consumatorii casnici și industriali, ci și ca element stimulator de investiții. Un preț de 30-40 de euro este menit, de exemplu, a garanta rata internă de rentabilitate de minimum 12% pe întreaga durată de exploatare a celui mai mare proiect offshore din Europa, Neptun Deep, deținut de OMV Petrom și Romgaz, în condițiile unui cost de producție de 3 dolari pe baril echivalent petrol (bep) și ale unor cheltuieli de capital de 5,5 dolari/bep.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul energiei de pe piața românească este dublu față de vestul Europei CITEȘTE ȘI Prețul energiei de pe piața românească este dublu față de vestul Europei

„Suntem optimiști cu privire la prețurile gazelor pentru mulți ani de acum înainte. Acestea sunt nivelurile de preț pe care ne așteptăm să le vedem. Vorbim despre o perioadă până în cel puțin 2035”, a declarat vicepreședintele executiv al Equinor, Kjetil Hove, care a mai precizat că gazul natural lichefiat (GNL) este în prezent principalul motor al prețului pe piața europeană a gazelor.

Hove a mai adăugat Equinor intenționează să investească 5-6 miliarde de euro anual în proiecte offshore norvegiene până în 2035, compania propunându-și să mențină niveluri de producție de petrol și gaze similare cu cele de astăzi în următorul deceniu.

FOTO O nouă centură rutieră deschisă în România. Lucrare realizată în 7 ani CITEȘTE ȘI FOTO O nouă centură rutieră deschisă în România. Lucrare realizată în 7 ani

Cum UE este o piață unică, prețurile din România se aliniază celor europene, chiar dacă la un nivel mai redus, ca urmare a faptului că este un mare producător UE, probabil cel mai mare după începerea exploatării Neptun Deep.

Asta înseamnă că, dacă Equinor anticipează corect, prețul de achiziție al furnizorilor se va situa relativ la acest nivel, 30-40 euro/MWh sau 150-200 lei/MWh.

Ministerul Energiei va finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei va finanța o nouă schemă de sprijin pentru stocarea în baterii

În prezent, prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) se situează aproximativ la mijlocul acestui interval, la 170-175 lei/MWh.

Doar Electrica Furnizare are în prezent o ofertă cu un preț mai redus decât cel spot, de 150 lei/MWh (preț final facturat, cu tot cu tarife și taxe, de 270 lei/MWh).

La un preț al gazului de 180-185 lei/MWh (de achiziție plus costurile furnizorilor), dacă se adaugă tarifele (de transport, de distribuție) și taxele, prețul final facturat consumatorului final ajunge la cel plafonat de 310 lei/MWh, ceea ce înseamnă că, dacă se va concretiza, predicția Equinor va conduce la o relativă stabilitate a prețurilor, chiar și după eliminarea plafonărilor și compensărilor de pe piața internă.

Norvegia a ajuns acum să furnizeze 30% din necesarul de gaze la nivelul UE. Înainte de invadarea Ucrainei, Gazprom furniza aproximativ 35% din gazul Europei. Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de Norvegia în Europa, anul trecut, aproximativ două treimi au fost vândute de Equinor.

viewscnt
Afla mai multe despre
equinor
pret gaze
gazprom
lng
omv petrom
romgaz
neptu deep