Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a dus la Hidrocentrala Porțile de Fier 1, în vizită inopinată, cerând o evaluare a condițiilor de muncă și explicând că la această unitate este produs astăzi 35% din totalul electricității Hidroelectrica.
Imagini pot fi văzute în material și în GALERIA FOTO
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin ministerul de resort, vrea să construiască o unitate de producție de hidrogen verde cu capacitate de 50 MW și un parc fotovoltaic cu baterii de stocare a energiei pe insula Ostrovu Mare de pe Dunăre, situată în apropierea sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier II.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ideea se află încă în stadiu incipient, Hidroelectrica sondând deocamdată piața pentru a găsi un consultant care să elaboreze studiul de fezabilitate și celelalte documentații necesare demarării proiectului.
Astfel, proiectul constă în "producerea de hidrogen verde din hidroliza apei, cu ajutorul unui hidrolizor având capacitate instalată de 50 MW, utilizând ca resurse apa din Dunăre și energia regenerabilă produsă în parcul fotovoltaic dedicat", se arată într-un document al companiei.
Potrivit sursei citate, studiul de fezabilitate va trebui să analizeze și dacă este posibilă racordarea dedicată/exclusivă a unității de producere a hidrogenului la hidrocentrala Porțile de Fier II, ca variantă de back-up la parcul fotovoltaic, precum și care ar fi puterea instalată optimă a centralei solare.
CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuăHidroelectrica vrea să înceapă să producă hidrogen verde ultra high-purity la Ostrovu Mare în Mehedinți în 2026, țintind un randament al procesului de 75%, un regim de funcționare a hidrolizorului cu încărcare de minim 10% și o producție de cel puțin 7.500 tone pe an, la un tarif de vânzare de cel mult 4 euro/kilogram.
Compania vrea să facă producție de hidrogen verde, printr-un hidrolizor de cel puțin 100 MW, și pe râul Olt, în cadrul unui proiect ce presupune și construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de minimum 300 MW.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniAlte planuri ale Hidroelectrica, prezentate deja de Profit.ro, au în vedere un parc fotovoltaic de 45 MW pe un teren de 55 de hectare din extravilanul comunei Tudor Vladimirescu din județul Brăila, precum și un așa-numit "Proiect-pilot Nufărul", constând în construirea și amplasarea pe unul dintre lacurile de acumulare din portofoliul companiei a unui sistem flotant de panouri fotovoltaice.