INFOGRAFICE Prețuri record, inimaginabile în urmă cu puțin timp, la gaze și electricitate, de peste 3-4 ori peste cele plafonate de Parlament

INFOGRAFICE Prețuri record, inimaginabile în urmă cu puțin timp, la gaze și electricitate, de peste 3-4 ori peste cele plafonate de Parlament
scris 22 dec 2021

Prețurile gazelor și energiei electrice au atins niveluri inimaginabile în urmă nu cu ani, ci cu câteva luni, atât în România, cât și în restul Uniunii Europene, ca urmare a unor factori geopolitici, de politici macroeconomice și ecologiste, punând în pericol chiar supraviețuirea unor ramuri industriale importante pe Bătrânul Continent. Astfel, marți, în România, prețul mediu al electricității livrate miercuri a sărit de 2.000 de lei/MWh, iar prețul gazelor cu livrare în luna februarie, de 833 lei/MWh.

Prețul gazului cu livrare în luna februarie este de 3,3 ori peste cel plafonat de Parlament, 250 lei/MWh (prețul gazului marfă), iar cel al electricității, de circa patru ori mai ridicat decât plafonul impus de legislativ (525 lei/MWh prețul energiei electrice marfă).

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Iarna mai geroasă decât ultimele, conflictul geopolitic cu Rusia, repornirea economiilor carantinate cu stimuli monetari, nivelul scăzut al depozitării din Europa și implicațiile adoptării accelerate a Pactului Verde European au influențat anticipațiile de pe piața energetică, dezechilibrând profund raportul dintre cerere și ofertă.

Prețurile gazelor, atât la nivel național, cât și la nivel european, arată că actori de pe această piață anticipează o penurie, cel puțin pentru această iarnă.

Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani CITEȘTE ȘI Biofarm realizează cea mai importantă investiție din industria farmaceutică a ultimilor 30 de ani

Astfel, marți, pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu s-a efectuat nicio tranzacție cu gaze cu livrare în luna ianuarie, iar pentru gazele cu livrare în luna februarie, prețul s-a majorat cu 15% față de nivelul înregistrat în ziua precedentă, urcând la 833 lei/MWh (168,31 euro/MWh).

Iar prețul din România este unul cu aproape 20 de euro sub cel similar de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, unde acesta se situa la 182,5 euro/MWh.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Similar în cazul prețului gazului cu furnizare în ziua următoare (miercuri), care a ajuns, pe BRM, la 779 lei/MWh (157,4 euro/MWh), iar pe CEGH, la 177,4 euro/MWh.

În ceea ce privește prețul mediu al energiei electrice pentru ziua următoare (PZU), care reprezintă aproximativ 40% din consumul autohton, acesta fost în România de 2.119 lei/MWh (428,24 euro/MWh), cel de-al treilea cel mai mare preț din Europa.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Prețuri mai mari ca în România au fost înregistrate în Franța (452,94 euro/MWh) și Elveția (435,5 euro/MWh).

Tot marți a fost stabilit și noul record istoric orar, de 2.684 lei/MWh, pentru energia electrică livrată miercuri în intervalul 17-18.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
electricitate
gaze
plafon
pzu