Gabriela Firea îmbrățișează ideea lui Vâlcov de plafonare a prețului gazelor. Scumpirea acestora, dar și triplarea prețului certificatelor CO2 dau peste cap bugetul ELCEN pe 2018

Gabriela Firea îmbrățișează ideea lui Vâlcov de plafonare a prețului gazelor. Scumpirea acestora, dar și triplarea prețului certificatelor CO2 dau peste cap bugetul ELCEN pe 2018
scris 6 sep 2018

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că solicită Guvernului o serie de măsuri necesare îmbunătățirii situației termoficării din București, printre care plafonarea prețului la gaze naturale, reluând astfel o idee promovată în iulie de Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, și concretizată ulterior printr-un proiect de hotărâre de guvern în acest sens elaborat de ministerele Finanțelor și Energiei, la care însă s-a renunțat ulterior.

"Ce solicităm Guvernului? (...) Plafonarea prețului la gaze naturale, deoarece prețurile de achiziție sunt în continuă creștere, ceea ce va pune presiune pe bucureșteni. Ajustarea raporturilor prețurilor la gazele naturale plătite de clienții casnici și de către clienții industriali. Modificarea structurii tarifului de conducere, transport și distribuție a agentului termic”, a declarat Firea.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri (BRM), prețul mediu ponderat al tranzacțiilor angro de pe această platformă cu gaze de producție internă s-a majorat amplu, cu peste 31%, în ultima lună, de la 80 lei/MWh în august la 105 lei/MWh în septembrie. Tranzacțiile cu gaze din import se fac la un preț și mai mare, de 112 lei/MWh. Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar Rominsolv al RADET, a declarat joi că se așteaptă ca ELCEN să cumpere gaze pentru iarna care vine la prețuri de peste 90 lei/MWh, față de 71 lei/MWh iarna trecută.

Sursa: BRM

Sursa: BRM

Clever Taxi, despre regulamentul PMB care va interzice aplicațiile tip agregator: România riscă intrarea în pricedura de infrigement. Am inițiat o plângere formală la Comisia Europeană CITEȘTE ȘI Clever Taxi, despre regulamentul PMB care va interzice aplicațiile tip agregator: România riscă intrarea în pricedura de infrigement. Am inițiat o plângere formală la Comisia Europeană

În conferința de presă, Firea a reluat de fapt afirmațiile administratorului judiciar al Electrocentrale București (ELCEN), Sierra Quadrant, care, în ultimul său raport de activitate, a arătat că scumpirea gazelor și a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care compania este obligată să le achiziționeze potrivit legislației UE pune mari presiuni pe situația financiară a principalului producător de energie termică al Capitalei.

"(...) administratorul judiciar aduce la cunoștință creditorilor că, la data prezentei, având în vedere creșterea accelerată a prețului certificatului de CO2, de peste 5 euro pe certificat, ajungând la valoarea de 21,25 euro/certificat în perioada 17 iulie – 27 august 2018, preț care a depășit valoarea estimată și aprobată prin documentele de achiziție, valoare care nu a fost previzionată și bugetată în bugetul de venituri și cheltuieli (BVC) pe anul 2018, debitoarea având la data prezentei obligația de a achiziționa în vederea conformării, pentru anul 2018, a unui număr de circa 2.033.302 certificate, având în vedere de asemenea și prețul de achiziție al gazului, care a cunoscut un trend ascendent în ultima perioadă, fără să se impună o plafonare de către ANRE ori în contrapartidă o majorare a prețului gigacaloriei de către CGMB, previzionăm că debitoarea se va confrunta cu implicații financiare cu impact negativ asupra BVC pe anul 2018, asupra cashflow-lui, cât și asupra profitului societății ELCEN", se afirmă în ultimul raport al administratorului judiciar al companiei.

De la începutul anului și până la finalul lunii august 2018, cotația certificatelor CO2 impuse de legislația UE și tranzacționate pe platformele de specialitate europene s-a triplat, de la circa 7 euro/certificat la peste 21 euro/certificat. Asta înseamnă că, pentru cele peste 2 milioane de certificate pe care le are de achiziționat, ELCEN trebuie să plătească, la acest preț, suma totală de 43,2 milioane euro în total, adică peste 200 de milioane de lei, mai mult decât profitul operațional EBITDA estimat pe 2018 prin buget, de 116 milioane lei.

Gabriela Firea îmbrățișează ideea lui Vâlcov de plafonare a prețului gazelor. Scumpirea acestora, dar și triplarea prețului certificatelor CO2 dau peste cap bugetul ELCEN pe 2018
STUDIU 8 din 10 angajați români vor să lucreze de acasă CITEȘTE ȘI STUDIU 8 din 10 angajați români vor să lucreze de acasă

În iulie, Guvernul a inițiat un proiect de HG de plafonare a prețului de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul prețului gazelor destinate consumatorilor casnici de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh.

"Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021", a transmis MFP pe 18 iulie.

Anterior, Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, declarase că Guvernul poate introduce o politică de control al prețurilor la gaze naturale, prin care acestea să scadă cu 20%, în condițiile în care, potrivit calculelor sale, din 2013, gazele s-au scumpit cu 75%, iar principalii producători interni, OMV Petrom și Romgaz, au "marje de profit de 300%".

ULTIMA ORĂ FMI pregătește înrăutățirea estimării privind creșterea economică pentru România. Nu mai este loc de tăieri de taxe CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FMI pregătește înrăutățirea estimării privind creșterea economică pentru România. Nu mai este loc de tăieri de taxe

În cele din urmă, MFP a anunțat că renunță pe termen nedefinit la proiectul de plafonare a prețului gazelor. "Vom discuta despre acest subiect când cu toții vom fi pregătiți. Când o să înțelegem ce înseamnă să ai concurență pe piața reală, să înțelegi de ce am fi vrut să facem asta și multe altele, dar mă opresc aici", a spus ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat pe 23 august acordarea de subvenții suplimentare de peste 80 milioane lei către RADET, vitale pentru continuarea funcționării Regiei, aflată într-o situație financiară critică, dar și alocarea a 1,26 miliarde lei Companiei Municipale Energetica, pentru ca aceasta să cumpere o parte din creanțele creditorilor Electrocentrale București (ELCEN) și să-i deconteze producătorului de energie termică unele investiții și stocuri, ca parte a planului de preluare a activelor și operațiunilor ELCEN.

Creditorii ELCEN vor supune la vot pe 24 septembrie aprobarea planului de reorganizare a companiei, care depinde de acceptul principalului creditor al ELCEN, ANAF, cu privire la preluarea de către Compania Municipală Energetica a creanțelor Fiscului asupra producătorului de energie termică. "Cerem Guvernului asigurarea cesiunii sau a subrogării creanțelor deținute de ANAF împotriva ELCEN și votarea planului de reorganizare a ELCEN de către ANAF. Dacă la ședința adunării creditorilor din 24 septembrie nu se adoptă planul, ELCEN intră în faliment, cu conscințe dezastruoase pentru termoficarea din Capitală", a avertizat Gabriela Firea în conferința de presă de miercuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
gabriel firea
pmb
cgmb
pret gaze
plafonare pret gaze
scumpire gaze
pret gigacalorie
caldura
apa calda